Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η αυτοψία του Ευθύμιου Λέκκα στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά την τραγωδία – Τι βρέθηκε

Αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, μετά τον τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 34χρονης τουρίστριας, ενώ διέσχιζε τον Εθνικό Δρυμό, πραγματοποίησε ο καθηγητής καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως επισήμανε, μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, το επίπεδο του κινδύνου παραμένει στα ίδια επίπεδα με πριν, ωστόσο είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αναφορικά με την δυνατή βροχή και τις κατολισθήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της τουρίστριας, «Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε το γεγονός, δεν είχαμε τα δεδομένα ότι θα γινόταν αυτό μες στο Φαράγγι είχαμε ένα τεράστιο ποσό βροχής με πολύ μεγάλη ραγδαιότητα, το οποίο εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης, με υδροσίφωνες μεγάλους που τροφοδότησαν τα σύννεφα και στη συνέχεια η βροχή έπεσε στο πρώτο ύψωμα, στις Πόρτες».

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, για να μειώσουμε τον κίνδυνο, και την έκθεση σε αυτόν», επισήμανε ο καθηγητής.

Όσο για το αν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στον Εθνικό Δρυμό, ο κ. Λέκκας τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μορφολογίας του Φαραγγιού. Παράλληλα όμως, ανέφερε ότι θα μπορέσουν  να γίνουν, καινούργια μονοπάτια, που να έχει λιγότερη έκθεση σε κίνδυνο και παρεμβάσεις στα πρανή και τοποθέτηση πινακίδων που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες.

Ο κ. Λέκκας, επισήμανε πως ο κίνδυνος, δεν θα εξαλειφθεί εντελώς ωστόσο η έκθεση σε αυτόν θα είναι μικρότερη.

Πηγή: zarpanews.gr


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 23:01:52

Back to top button