Οικονομία

«Ολική επαναφορά» για τις ελληνικές τράπεζες στην επενδυτική βαθμίδα – Οι κινήσεις Moody’s και S&P και ο καθοριστικός Σεπτέμβριος

Σκαλοπάτι – σκαλοπάτι οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η “ολική επαναφορά” των τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο όταν το ελληνικό Δημόσιο θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητα και από τη Moody’s.

Στο συνέδριο του Economist, κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στις 13 Σεπτεμβρίου ο οίκος, που είναι ο τελευταίος από τους μεγάλους που δεν έχει αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, πιθανότατα θα προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Ενδεικτικό της προσέγγισης από τη Moody’s, είναι το γεγονός ότι στα μέσα Ιουνίου, αναβάθμισε τις καταθέσεις και τους τους τίτλους χρέους της Eurobank στην επενδυτική βαθμίδα.

Πιό σημαντικό όμως θεωρείται από τις αγορές το γεγονός ότι την Πέμπτη η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση όλων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, φέρνοντας μάλιστα δύο εξ αυτών, τη Eurobank και την Εθνική, στον προθάλαμο της επενδυτικής βαθμίδας με βαθμολογία BB+. Ταυτόχρονα έδωσε θετική προοπτική (outlook) σε όλες τις βαθμολογίες, κάτι που ισοδυναμεί με προαναγγελία νέων αναβαθμίσεων.

Η S&P εξήγησε τις αναβαθμίσεις, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ωφελούνται από τη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία. Ένας επιπλέον παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη στάση των οίκων είναι η συνεχής βελτίωση της αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτές οι αναβαθμίσεις θα έχουν άμεση επίδραση στη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν φθηνότερη χρηματοδότηση από την αγορά, σε μια περίοδο που χρειάζονται χαμηλότερο κόστος για την κάλυψη εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Κεφάλαια 20 δισ. ευρώ

Ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, αναφερόμενος στη διαχείριση του δημοσίου χρέους τόνισε ότι με το investment grade της χώρας από δύο μεγάλους οίκους, αύξησε έως και κατά 10 δισ. Ευρώ τα κεφάλαια από μεγάλα funds που επενδύονται σε ελληνικά ομόλογα, ενώ με αναβάθμιση και από τον τρίτο οίκο το φθινόπωρο αυτά θα διπλασιαστούν στα 20 δισ. Ευρώ

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 12:45:38

Back to top button