Οικονομία

ΟΚΕ: Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς και την Ενέργεια

Δέκα προτάσεις πολιτικής που θα οδηγούσαν στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία και της ακρίβειας σε βασικά είδη και υπηρεσίες που βαραίνουν όλα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπέβαλε στην κυβέρνηση η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.)

Οι βασικές προτάσεις που ξεχωρίζουν, καθώς έχουν δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες που αντιμετώπισαν το φαινόμενο, είναι η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και την Ενέργεια και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος από τη μισθωτή εργασία, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί δραματικά από τις ανατιμήσεις ειδικά στο καλάθι του νοικοκυριού.

Στη γνωμοδότησή της η ΟΚΕ επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι αποτελεσματικότερο να εφαρμοστούν προς δύο κατευθύνσεις: αφενός τη μείωση του πληθωρισμού και αφετέρου την εξασφάλιση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών οι οποίοι έχουν πληγεί από τα κύματα ανατιμήσεων, που εκδηλώνονται στην αγορά μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, ξεχωρίζουν τα εξής:

-Μείωση των φόρων, ειδικά των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ενεργειακά αγαθά, δεδομένου ότι η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει σε υψηλότερες εισπράξεις φόρων μέσα από άλλα κανάλια κατανομής φόρων και επομένως έχει συντελέσει ήδη στην εκπλήρωση των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού. Η στρέβλωση όμως αυτή, της αύξησης των φορολογικών εσόδων, μέσω της αύξησης των τιμών, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και να υποκατασταθεί από περισσότερο λελογισμένους μηχανισμούς συλλογής εσόδων, μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία.

-Διαμόρφωση πολιτικών για την αναμόρφωση της σχέσης έμμεσων- άμεσων φόρων, ώστε να αποκλιμακωθεί στοχευμένα ο πληθωρισμός.

-Πρόβλεψη παρεμβάσεων ώστε η αγορά να μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερους μέσους μισθούς, με έμφαση τη μείωση των επιβαρύνσεων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου η μισθωτή εργασία για ό,τι θεωρείται διεθνώς μεσαία και ανώτερα εισοδήματα να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση επενδύσεων που βασίζονται σε θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και παροχή κινήτρων επανόδου στην αγορά εργασίας σε κλάδους που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού.

-Η εφαρμογή μέτρων με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κρίση κόστους ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που διαχρονικά ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πολιτών, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας ενδέχεται να έχουν τις παρακάτω αρνητικές συνέπειες σε αυτά: i) αύξηση του ήδη υψηλού ποσοστού φτώχειας που παρουσιάζουν, ii) εγκατάλειψη των υποστηρικτικών τεχνολογιών που τα άτομα με αναπηρία χρησιμοποιούν λόγω της αύξησης του κόστους αγοράς και λειτουργίας τους, εάν δεν υπάρχει στήριξη για την απόκτηση και για τη λειτουργία τους, iii) επιδείνωση της αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης λόγω της μείωσης της χρήσης συστημάτων ψύξης ή θέρμανσης στις κατοικίες με στόχο τη μείωση των ενεργειακών δαπανών των νοικοκυριών τους, iv) αύξηση του κοινωνικού αποκλεισμού και διαχωρισμού των ατόμων με κινητική αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα λόγω του περιορισμού των μετακινήσεών τους με τα δικά τους οχήματα με στόχο τη μείωση των ενεργειακών δαπανών των νοικοκυριών τους κ.ά.

-Στήριξη των επιχειρήσεων με μέτρα, όπως διευκόλυνση της εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, εξασφάλιση ισότιμης και συμπεριληπτικής πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

-Προσαρμογή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σύμφωνα με τις μεταβολές του πληθωρισμού στα επίπεδα μέσου όρου της ΕΕ.

-Εξορθολογισμός των τραπεζικών χρεώσεων και αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Πλήρης απαλοιφή χρεώσεων για βασικά σύγχρονα δικαιώματα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα (δικαίωμα στην τήρηση λογαριασμού, ηλεκτρονικής τραπεζικής και χρεωστικής κάρτας). Προσαρμογή της διαφοράς επιτοκίων χορηγήσεων- καταθέσεων στο μέσο όρο της ΕΕ.

-Άμβλυνση του κόστους ψηφιακής προσαρμογής και χρήσης ψηφιακών εργαλείων, με μείωση φόρων στα τιμολόγια χονδρικής και λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ενημέρωση καταναλωτών και συντονισμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών.

-Δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου και διευκόλυνση «συνεργατικής» λειτουργίας φωτοβολταϊκών, με παράλληλη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρούς παραγωγούς – καταναλωτές (prosumers).

– Ισόρροπη κατανομή των πόρων των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι νομοταγείς επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν τον τύπο και το πνεύμα της κρίσιμης για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή και του εργαζόμενου νομοθεσίας, αλλά και ευρύτερα τη νομοθεσία καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα κόστη συμμόρφωσης αλλά και φόρων, εισφορών και τελών, να μην υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από την ευρέως διαδεδομένη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 16:08:42

Back to top button