
Οι FT ανακαλύπτουν τι συζητά ο δυτικός συνασπισμός στις συνομιλίες για την Ουκρανία
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας μια προτεινόμενη ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα σχέδια που κατέστρωσε ένας συνασπισμός των δυτικών συμμάχων του Κιέβου.
Οι δομές εντολών και ελέγχου του ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας λεγόμενης δύναμης ασφάλειας στην Ουκρανία, κάτω από μια πρόταση που συζητήθηκε σε συνομιλίες με επικεφαλής τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσαν πέντε αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τα σχέδια στους Financial Times. Σύμφωνα με την πρόταση, η δύναμη θα αξιοποιήσει επίσης τις δυνατότητες κοινών μυστικών υπηρεσιών, επιτήρησης και αναγνώρισης της συμμαχίας.
Η πρόταση ήταν μια από τις πολλαπλές επιλογές υπό συζήτηση και θα μπορούσε να τροποποιηθεί πριν από οποιαδήποτε τελική συμφωνία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ θεωρείται επίσης από τους υποστηρικτές της δύναμης διασφάλισης ως έναν τρόπο να εμπλέκουν έμμεσα τις ΗΠΑ στην προσπάθεια και να εξασφαλίσουν τη σιωπηρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αποστολή απευθείας, αλλά οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
«Εάν πρόκειται να αναπτύξουμε δυνάμεις από δεκάδες χώρες [στην Ουκρανία], τότε το ΝΑΤΟ είναι πραγματικά η μόνη επιλογή [εντολή και ελέγχου] που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε παρακολούθησε τις συζητήσεις «Συνασπισμός»
Η δύναμη προορίζεται να καθησυχάσει την Ουκρανία σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή δέσμευση για την ασφάλειά της εάν εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, ενώ αποτρέπει τη Μόσχα να επιτεθεί ξανά.
Οι συζητήσεις «συνασπισμού» με επικεφαλής το Παρίσι και το Λονδίνο που αφορούν τους ηγέτες και τους υπουργούς περίπου 30 εθνών έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι κάποια μορφή μας “backstop” είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Συνασπισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε παρακολούθησε τις συνομιλίες των ηγετών και έστειλε ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ σε συναντήσεις τεχνικού επιπέδου της ομάδας. Τα κεντρικά γραφεία των Βρυξελλών του ΝΑΤΟ θα φιλοξενήσουν επίσης την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του Συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα.
«Οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες δεν γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνει να τρέξουμε πραγματικά κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας άλλος από τους αξιωματούχους. «Χρειάζεστε τους στρατιωτικούς εκεί από την αρχή».
Η Βρετανία και η Γαλλία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν εγκαταστάσεις εντολών και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων που διαθέτουν και αναπτύσσονται, για να διευθύνουν μια σημαντική πολυεθνική στρατιωτική ανάπτυξη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπεν Μπάρι, ανώτερο συνεργάτη για το Land Warfare στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS).
Αλλά, είπε, «Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, θα το κάνει πολύ απλούστερο και ευκολότερο».
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το IISS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι συνεργάτες της θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν και να διατηρήσουν μια μικρή ή μεσαίου μεγέθους δύναμη μεταξύ 10.000 και 25.000 ανδρών, μαζί με αεροπορική ισχύ και ναυτική υποστήριξη. Αλλά θα ήταν πιο αδύναμη και πιο ευάλωτη χωρίς τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, επιτήρηση και αναγνώριση.
«Χωρίς εμάς το IISS θα ήταν σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο και η ικανότητά του να ανιχνεύει απειλές θα μειωθεί», δήλωσε ο Μπάρι.
Το ΝΑΤΟ έχει επίσης τους δικούς του στόλους των αεροσκαφών E-3 AWACS AWACS και των αεροσκαφών και των αεροσκαφών ανεφοδιασμού, που θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί για μια παρατεταμένη ή μεγάλης κλίμακας αποστολή στην Ουκρανία.
Οι δομές εντολών και ελέγχου του ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές εκτός Νάτο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διευθύνονται από την ΕΕ. Αλλά απαιτεί ομόφωνη έγκριση των μελών της Συμμαχίας.
Ορισμένα από τα μέλη του συνασπισμού είναι επιφυλακτικά όσον αφορά τη συμμετοχή της στρατιωτικής συμμαχίας σε οποιαδήποτε τελική πρόταση, δεδομένης της αποστροφής του Tραμπ σε οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής στην Ουκρανία μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, ζήτησαν από τον ΟΗΕ να διαδραματίσουν συντονιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Αυτό έχει αντιταχθεί από άλλους αξιωματούχους από τη Ρωσία και το βέτο της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για συμβιβασμό στο θέμα της ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εάν εμφανιστεί ευρωπαϊκό απόσπασμα, οι δυτικές χώρες δεν θα θέλουν να συμφωνήσουν στους όρους μιας ειρηνικής διευθέτησης, καθώς αυτά τα στρατεύματα θα δημιουργήσουν «γεγονότα επί τόπου».
Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων είναι δυνατή μόνο με τη συγκατάθεση των μερών στη σύγκρουση.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-03 15:07:00