Showbiz

Οι 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες που ήταν υποψήφιες για βραβεία Όσκαρ

Με τις χριστουγεννιάτικες ταινίες να έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες και τις υποψηφιότητες των επόμενων βραβείων Όσκαρ να ανακοινωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, το ScreenRant μας θυμίζει εκείνες τις έλαβαν αναγνώριση από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, διεκδικώντας ένα ή περισσότερα χρυσά αγαλματίδια.

10. The Polar Express (2004)

Το ψηφιακό animation του Ρόμπερτ Ζεμέκις, ​​μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες των ημερών, εξασφάλισε τρεις υποψηφιότητες Όσκαρ του 2005. Πρόκειται για το «Believe» που ακουγόταν στους τίτλους τέλους της ταινίας, το οποίο ερμήνευσε ο Τζος Γκρόμπαν. Αν και η ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο Όσκαρ, το «Believe» κατάφερε να πάρει το βραβείο Γκράμι για το καλύτερο τραγούδι γραμμένο για κινηματογραφική ταινία, τηλεόραση ή άλλα οπτικά μέσα.

9. The Holdovers (2023)

Η πιο πρόσφατη χριστουγεννιάτικη ταινία που πρωτοκυκλοφόρησε για Όσκαρ είναι τα «Παιδιά του Χειμώνα», η δραματική κομεντί που σκηνοθέτησε ο ελληνικός καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν. Είναι και από τις πιο δυνατές της λίστας, καθώς συγκέντρωσε πέντε υποψηφιότητες σε βασικές κατηγορίες: καλύτερη ταινία, καλύτερο σενάριο, καλύτερο μοντάζ, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Πολ Τζιαμάτι και Β’ γυναικείου ρόλου για την Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ. Η τελευταία ήταν και η μοναδική από τους συντελεστές της ταινίας που συμπεριλήφθηκε στους νικητές της βραδιάς.

8. It’s a Wonderful Life (1946)

Η κλασική ταινία του Φράνκ Κάπρα «Μια Υπέροχη Ζωή» συγκέντρωσε επίσης πέντε σημαντικές υποψηφιότητες για Όσκαρ: ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, Α’ ανδρικού ρόλου (Τζέιμς Στιούαρτ), καλύτερου ήχου, καλύτερου μοντάζ. Δεν πήρε βραβείο για τις παραπάνω υποψηφιότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συντελεστές της έφυγαν με άδεια χέρια. Η ταινία τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Τεχνικού Επιτεύγματος για την πρωτοποριακή της μέθοδο προσομοίωσης της χιονόπτωσης σε κινηματογραφικό πλαίσιο.

7. How the Grinch Stole Christmas (2000)

«Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων» του Ρον Χάουαρντ, με τον Τζιμ Κάρεϊ να υποδύεται τον Γκριντς, τον ήρωα που επινόησε για το παιδικό βιβλίο του 1957 ο Δρ. Σους, εντυπωσίασε με τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ του. Ήταν επομένως φυσικό να διεκδικήσει Όσκαρ σε αυτές ακριβώς τις κατηγορίες: καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερος σχεδιασμός κοστουμιών, καλύτερο μακιγιάζ. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει στην τελευταία κατηγορία, για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι Ρικ Μπέικερ και Γκέιλ Ρόοουελ – Ράιαν.

6. Klaus (2019)

Λίγο μετά την κυκλοφορία της το 2019, η ταινία κινουμένων σχεδίων «Κλάους: Το Μυστικό των Χριστουγέννων» έγινε η πρώτη πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων του Netflix που προτάθηκε για Όσκαρ animation μεγάλου μήκους. Μπορεί να έχασε από το «Toy Story 4», αλλά ήταν μια ιστορική στιγμή για το Netflix, ενώ κατάφερε να γίνει και η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία που προτάθηκε στην κατηγορία καλύτερου animation – το «Πολικό Εξπρές» δεν το είχε καταφέρει. Επίσης, κατάφερε να πάρει το βραβείο BAFTA στην ίδια κατηγορία.

5. Meet Me in St. Louis (1944)

Το «Τραγούδι της αγάπης», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος, δεν είναι αυστηρά χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά ένα μεγάλο μέρος της εκτυλίσσεται στην περίοδο των γιορτών και θεωρείται κλασική επιλογή αυτών των ημερών για την αμερικανική τηλεόραση. Πρόκειται για μιούζικαλ που σκηνοθέτησε ο Βινσέντε Μινέλι, με το «The Trolley Song» που ερμήνευσε η Τζούντι Γκάρλαντ να είναι το τραγούδι που ξεχωρίζει. Διεκδίκησε Όσκαρ στις κατηγορίες καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, καλύτερης μουσικής επένδυσης, καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου σεναρίου, καθώς και σε μία κατηγορία που δεν υπάρχει σήμερα, εκείνης της καλύτερης ερμηνείας από ανήλικο ηθοποιό. Στην κατηγορία αυτή κέρδισε τελικά η 11χρονη Μάργκαρετ Ο’ Μπράιεν.

4. Home Alone (1990)

Εκτός από τεράστια εμπορική επιτυχία, το «Μόνος στο σπίτι» που έγραψε ο Τζον Χιουζ και σκηνοθέτησε ο Κρις Κολόμπους έτυχε και αρκετά καλής υποδοχής από τους κριτικούς, αποσπώντας μάλιστα και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Αυτές οφείλονται στον θρυλικό συνθέτη Τζον Γουίλιαμς, που διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης και καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού. Πρόκειται για το «Somewhere in My Memory», σε στίχους του Βρετανού Λέσλι Μπρίκας, το οποίο ερμηνεύει παιδική χορωδία. Δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τα επιτεύγματα της συγκεκριμένης ταινίας.

3. The Bishop’s Wife (1947)

Το σερί των επιτυχημένων χριστουγεννιάτικων ταινιών στη δεκαετία του 1940, μετά από τα «Το Τραγούδι της Αγάπης» και «Μια Υπέροχη Ζωή» συνεχίστηκε με το «Ένας Άγγελος στη Γη» (όπως βαφτίστηκε στα ελληνικά το «The Bishop’s Wife» του Χένρι Κόστερ). Η ταινία με τους Ντέιβιντ Νίβεν, Λορέτα Γιανγκ και Κάρι Γκραντ επαινέθηκε ιδιαίτερα από τους κριτικούς και απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ: καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο μοντάζ, καλύτερη μουσική επένδυση και καλύτερο ήχο. Κέρδισε στην τελευταία κατηγορία, για τη δουλειά του Γκόρντον Σόγιερ.

2. The Nightmare Before Christmas (1993)

Μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του είδους της, που μάλιστα συνδυάζει Χριστούγεννα και Halloween, είχε μόλις μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά ήταν ιστορική: ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» των Χένρι Σέλικ και Τιμ Μπάρτον έγινε η πρώτη ταινία animation που προτάθηκε στην κατηγορία των καλυτέρων. . . . οπτικών εφέ. Η επόμενη που κατάφερε ήταν το «Ο Κούμπο και οι δύο χορδές», πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα. Ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» δεν ήταν φιλμ κινουμένων σχεδίων, αλλά stop-motion animation, δηλαδή με μαριονέτες που οι δημιουργοί της μετακινούσαν χιλιοστό-χιλιοστό σε κάθε καρέ της ταινίας. Μια απίστευτη δουλειά που εξακολουθεί να γοητεύει τους θεατές 31 χρόνια μετά την πρεμιέρα της.

1. Miracle on 34th Street (1947)

Ένα ακόμη προϊόν της «θαυματουργής» για τις χριστουγεννιάτικες ταινίες της δεκαετίας του 1940, το «Θαύμα της 34ης Οδού » είναι η μόνη ταινία του είδους της που κατάφερε να κερδίσει τρία Όσκαρ: Β’ ανδρικού ρόλου για τον Έντμουντ Γκούεν, καθώς και δύο βραβεία. . . . καλύτερο σεναρίου – τότε δίνονταν ξεχωριστά βραβεία για πρωτότυπη ιστορία και πρωτότυπο σενάριο, τα οποία κέρδισαν οι Βαλενταϊν Ντέιβις και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζορτζ Σίτον, αντίστοιχα. Το «Θαύμα της 34 ης Οδού», επίσης γνωστό στη χώρα μας ως «Θαύμα στο Μανχάταν», διεκδίκησε και την Όσκαρ καλύτερη ταινία, αλλά έχασε από τη «Συμφωνία Κυρίων».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-29 15:58:00

Back to top button