Οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι ευγενικοί άνθρωποι για να πουν «όχι»
Πόσες φορές έχεις «αναγκαστεί» να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή;
Σίγουρα, πολλές. Και τις περισσότερες εξ αυτών, ήθελες να πεις «όχι», αλλά δεν ήξερες πώς να το κάνεις για να μη φανείς αγενής. Γιατί, όσο περίεργο κι αν είναι, αυτή η λέξη δεν μπορεί να ειπωθεί εύκολα από πολλούς.
Ωστόσο, οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι ευγενικοί άνθρωποι για να πουν όχι σε πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν, είναι σαφή παραδείγματα για το πώς να απορρίπτεις προτάσεις/προσφορές και να διαχειριστείς τις προσδοκίες σου, χωρίς να προκαλέσεις ζημιά.
Ορίστε, οι φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς:
«Δυστυχώς, δεν είναι καλή στιγμή για μένα»
Μια φράση που χρησιμοποιούν οι ευγενικοί άνθρωποι για να αρνηθούν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν είναι «δυστυχώς, δεν είναι καλή στιγμή για μένα». Αυτή η φράση είναι αποφασιστική με έναν τρόπο που δεν θυσιάζει την ευγένεια. Η φράση αυτή υπογραμμίζει ότι το «όχι» αφορά στο δικό μας πρόγραμμα και στις δικές μας υποχρεώσεις και όχι στο άτομο που ζητά κάτι. Δεν εξηγεί υπερβολικά γιατί η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, απλώς το δηλώνει ως γεγονός.
«Εκτιμώ το ότι με σκέφτηκες, αλλά δεν θα μπορέσω να έρθω»
Μια άλλη φράση που χρησιμοποιούν οι ευγενικοί άνθρωποι για να αρνηθούν μια πρόσκληση είναι «εκτιμώ ότι με σκέφτηκες, αλλά δεν θα μπορέσω να έρθω». Αυτή είναι μια ευγενική και γεμάτη εκτίμηση απάντηση που δείχνει ότι εκτιμάς την προσφορά, ενώ ταυτόχρονα λες «όχι».
«Δεν μπορώ να αναλάβω κάτι καινούργιο αυτήν τη στιγμή»
Όπως είπε η ψυχολόγος Μέρλε Γιόστ, η ικανότητα να θέτεις όρια σημαίνει να γνωρίζεις τον εαυτό σου σε βάθος. Όταν λέμε «δεν μπορώ να αναλάβω κάτι καινούργιο», ορίζουμε ένα ενεργειακό όριο που προστατεύει την εσωτερική μας ηρεμία, λέγοντας ευγενικά «όχι». Τα υγιή όρια είναι μέρος της αυτοφροντίδας, η οποία είναι κρίσιμη για την ισορροπία και την ευημερία.
«Ευχαριστώ που σκέφτηκες εμένα, αλλά δεν είμαι διαθέσιμος/η»
Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα ευγενικής απόρριψης μιας πρόσκλησης, χωρίς να φαίνεται αγενής ο άνθρωπος που τη χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τη θεωρία της «πολιτισμένης επικοινωνίας», τα βασικά στοιχεία της ευγένειας περιλαμβάνουν την έκφραση εκτίμησης, όπως γίνεται εδώ. Αυτή η φράση διατηρεί μια ισχυρή σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την άρνηση.
«Θα πρέπει να το παραλείψω αυτήν τη φορά»
Μια φράση που χρησιμοποιούν οι ευγενικοί άνθρωποι για να αρνηθούν κάτι είναι η εξής: «Θα πρέπει να το παραλείψω αυτή τη φορά». Αυτή η φράση δείχνει πώς οι ευγενικοί άνθρωποι είναι αποφασιστικοί και ξεκάθαροι, αλλά με ευγένεια. Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι όταν λέμε «ναι» σε κάτι, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας, είτε αυτό είναι οικονομικό, ενεργειακό ή χρονικό. Έτσι, η ευγενική απόρριψη είναι συχνά ένας τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από υπερφόρτωση.
«Θα ήθελα να βοηθήσω, αλλά έχω ήδη γεμάτο πρόγραμμα»
Η φράση «θα ήθελα να βοηθήσω, αλλά έχω ήδη γεμάτο πρόγραμμα» χρησιμοποιείται όταν κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει κάτι επειδή είναι υπερφορτωμένος. Το πρόβλημα με το να είναι κανείς υπερβολικά ευγενικός είναι ότι λέει «ναι» ακόμα και όταν θέλει να πει «όχι». Εάν δεν θέτουμε όρια, μπορεί να καταλήξουμε εξαντλημένοι και να χάσουμε την αίσθηση της ταυτότητάς μας.
«Πρέπει να πω όχι, αλλά ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα»
Αυτή η φράση, εκφράζει τόσο την άρνηση όσο και τις καλές προθέσεις. Η Σούζαν Νιούμαν, κοινωνική ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη δυσκολία του να πει κάποιος «όχι», καθώς συνήθως έχουμε μάθει από μικροί να λέμε «ναι» σε όλα. Το «όχι» τελικά δεν είναι τόσο κακό όσο το φανταζόμαστε και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές συνέπειες.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-11 19:00:00