Οικονομία

Οι τρεις ταχύτητες των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας

Σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες «τρέχουν» οι τιμές των ενοικίων στην νομό Αττικής.

Η πρώτη αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και στο Κολωνάκι και απευθύνονται σε συγκεκριμένους αγοραστές με ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια. Η δεύτερη σχετίζεται με ακίνητα, τα οποία αν και έχουν ανεβάσει σημαντικά τις τιμές ενοικίων τους, εξακολουθούν να απευθύνονται σε όσους πολίτες βγάζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Τρίτη ταχύτητα, αποτελούν οι «ξεχασμένες» περιοχές της Αττικής, που με τις αισθητά χαμηλότερες τιμές σταδιακά προσελκύουν όλο και περισσότερους ενοικιαστές.

Όσοι διαθέτουν ιδιαίτερα «ισχυρά» πορτοφόλια φαίνεται ότι κινούνται προς τις περιοχές των Ανακτόρων, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου, βρίσκονται τα ακριβότερα ακίνητα στην Αθήνα. Οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται μεταξύ των 25 ευρώ ανά τ.μ. έως και 30 ευρώ/τ.μ., ενώ πέριξ των Ανακτόρων οι τιμές των ενοικίων φτάνουν τα 20 ευρώ/τ.μ..

Τα σπίτια υψηλών προδιαγραφών στο Κολωνάκι – Λυκαβηττό έχουν φτάσει να ανταγωνίζονται τη Βουλιαγμένη, με τα ενοίκια να αγγίζουν και τα 18 ευρώ/τ.μ. Πανάκριβες είναι και οι κατοικίες του ιστορικού κέντρου όπου τα ενοίκια φτάνουν και τα 16 ευρώ/τ.μ., στο Κουκάκι – Μακρυγιάννη οι τιμές είναι στα 16 ευρώ/τ.μ..

Εξωπραγματικές τιμές ενοικίων και σημαντική έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων παρατηρείται στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης. Συγκεκριμένα, οι τιμές σήμερα διαμορφώνονται στο Παλαιό Ψυχικό στα 15,6 ευρώ/τ.μ., στο Νέο Ψυχικό στα 12,2 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Φιλοθέη η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 14.3 ευρώ/τ.μ.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές έχουν και οι περιοχές που απευθύνονται στον μέσο Έλληνα, όπως οι Αμπελόκηποι και το Γουδί, με τα ενοίκια να ανέρχονται στα 10,7ευρώ/τ.μ. Στο Γκύζη οι τιμές φτάνουν στα 9,8 ευρώ/τ.μ. και στην Κυψέλη στα 9,7 ευρώ/τ.μ.. Ακριβότερο, ωστόσο είναι το Παγκράτι με 11,7 ευρώ/τ.μ., τα Ιλίσια με 11,2 ευρώ/τ.μ. και τα Εξάρχεια με 10,9 ευρώ/τ.μ.

Πιο προσιτές τιμές υπάρχουν σήμερα στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, οι οποίες σταδιακά αποκτούν νέα δυναμική με όλο και πιο πολλούς επενδυτές να αγοράζουν ακίνητα και να τα ανακαινίζουν με σκοπό να τα ενοικιάσουν. Η τρίτη λοιπόν ταχύτητα αφορά περιοχές όπως η Πλατεία Αμερικής, με τις τιμές φτάνουν τα 7,9 ευρώ/τ.μ., η Πλατεία Βικτωρίας με 8,5 ευρώ/τ.μ., ο Κολωνός με 8,6 ευρώ/τ.μ., τα Κάτω Πατήσια με 8,4 ευρώ/τ.μ., και η Πλατεία Αττικής με 8,8 ευρώ/τ.μ..

Σήμερα, βέβαια, οι υψηλές τιμές που έχουν παγιωθεί τάση έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον για τους Έλληνες αγοραστές, καθώς το κόστος στέγασης έχει ξεπεράσει τον ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων. Το φαινόμενο της ακρίβειας δεν ισχύει μόνο για τα υψηλού επιπέδου σπίτια, αλλά και για τα ακίνητα χαμηλότερης κατηγορίας, με αποτέλεσμα η προσιτότητα της στέγασης να έχει γίνει μείζον ζήτημα για πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

To άρθρο Οι τρεις ταχύτητες των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 07:38:00

Back to top button