Κόσμος

Οι στόχοι που μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία μέσα στη Ρωσία με τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS και πυραύλους cruise Storm Shadow αντίστοιχα, εναντίον εχθρικών στόχων μέσα στην Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Wall Street Journal (WSJ) παρουσιάζει σε σημερινή (24.11.2024) ανάλυση τους στόχους που μπορεί η Ουκρανία να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία, εκτοξεύοντας τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που έχει προμηθευτεί από την Δύση.

Στο άρθρο της WSJ επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέτρεψαν τη χρήση των δύσκολο να αναχαιτιστούν πυραύλων σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία αγωνίζεται να συγκρατήσει τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των 800 μιλίων.

Οι προηγμένοι δυτικοί πύραυλοι

Πάντα κατά την WSJ, οι επιθέσεις βαθύτερα στα μετόπισθεν μπορεί να βοηθήσουν την Ουκρανία να επιβραδύνει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, προτού προωθήσει περισσότερα στρατεύματα, προμήθειες και βόμβες στις πρώτες γραμμές. Το ποιά και πόση διαφορά θα κάνει στο πεδίο της μάχης η δυνατότητα χρήσης των ATACMS ή των Storm Shadow / SCALP, εξαρτάται από το πόσους τέτοιους πυραύλους θα λάβει η Ουκρανία και πόσο αποτελεσματικά τους χρησιμοποιεί.

Οι στόχοι που μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία μέσα στη Ρωσία με τους πυραύλους ATACMS και Storm ShadowAir Force Command of Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ σχετικά με την έγκριση της χρήσης των πυραύλων, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, έδωσε στη Μόσχα χρόνο να μετακινήσει μερικούς από τους στόχους υψηλότερης αξίας, όπως αεροπλάνα και ελικόπτερα, εκτός εμβέλειας των πυραύλων αυτών.

Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν στην WSJ πως το γεγονός αυτό είχε και μια θετική πλευρά για την Ουκρανία, καθώς όσο πιο μακριά βρίσκεται ο ρωσικός εξοπλισμός από το μέτωπο, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης και τόσο λιγότερο χρόνο μπορεί να περάσει εκεί, δεδομένων των περιορισμών στα καύσιμα.

Όμως παρά την καθυστέρηση της έγκρισης ουκρανικών επιθέσεων στα μετόπισθεν με δυτικά όπλα, υπάρχει πλειάδα στόχων εντός της εμβέλειας των ATACMS ή των Storm Shadow.

Τα ρωσικά αεροδρόμια, οι αποθήκες πυρομαχικών και οι χώροι εκπαίδευσης δεν είναι πλέον ασφαλείς, σημειώνει η WSJ, καθώς η Ουκρανία επιλέγει τι θα στοχεύσει.

«Εκατοντάδες στόχοι βρίσκονται τώρα εντός της εμβέλειας των πρόσφατα εγκεκριμένων όπλων, τα οποία έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία».

8th United States Army/Handout via REUTERS/File Photo

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, έχει συντάξει έναν χάρτη περίπου 200 στρατιωτικών στόχων στην εμβέλεια του ATACMS, το οποίο έχει βεληνεκές έως και 190 μίλια, και του Storm Shadow, το οποίο μπορεί να χτυπήσει περίπου 155 μίλια.

Ο χάρτης αντικατοπτρίζει μόνο ένα κομμάτι των στόχων που μπορούν να συναχθούν από δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, δήλωσε ο George Barros, αναλυτής στο ISW. Η Ουκρανία μπορεί επίσης να ενεργήσει με βάση πληροφορίες από τις αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες για να επιδιώξει να πλήξει το αρχηγείο διοίκησης και άλλες εγκαταστάσεις που αλλάζουν τοποθεσία.

«Η εξάλειψη μιας ταξιαρχίας ή ενός αρχηγείου μεραρχίας μπορεί να βυθίσει εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες σε αταξία για μέρες», δήλωσε ο Barros.

Επαναπαυμένοι στην ασφάλεια που είχαν καθώς δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να πληγούν από τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι εκπαιδεύουν στρατεύματα, επισκευάζουν εξοπλισμό, δημιουργούν κέντρα επικοινωνιών και εκτελούν διαδρομές ανεφοδιασμού, όλα πλέον εντός της εμβέλειας των ATACMS και Storm Shadows, αναφέρει η δημοσιογράφος της WSJ.

Ενώ η Ουκρανία έπρεπε να ελιχθεί για να παραδώσει εξοπλισμό στα στρατεύματά της στην πρώτη γραμμή, η Ρωσία δεν το έκανε, δίνοντάς της πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εγκαταστάσεων και στρατευμάτων που θα μπορούσε ενδεχομένως να στοχεύσει η Ουκρανία είναι στη νότια επαρχία Ροστόφ της Ρωσίας. Εκεί, τουλάχιστον τέσσερα αεροδρόμια είναι προσβάσιμα, αν και ορισμένα χρησιμοποιούνται και ως πολιτικά αεροδρόμια και είναι απίθανο να αποτελέσουν στόχο.

Air Force Command of Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Το Ροστόφ είναι ο τόπος προσγείωσης για πολλά στρατεύματα, που μεταφέρονται με μεγάλα στρατιωτικά αεροσκάφη, εξοπλίζονται, επιβιβάζονται σε λεωφορεία και οδηγούνται στα κατεχόμενα ανατολικά της Ουκρανίας. Ένα χτύπημα στην περιοχή θα μπορούσε να είναι καταστροφικό και να διασκορπίσει ένα βασικό πεδίο ανάπτυξης για τα ρωσικά στρατεύματα.

Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν η Ουάσινγκτον επέβαλε περιορισμούς στους τύπους στόχων ή στις περιοχές που μπορεί να επιλέξει το Κίεβο, επισημαίνει η WSJ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ήδη χρησιμοποιήσει ATACMS ή Storm Shadow σε κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, όπου βομβάρδισαν τα πλοία που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να μεταφέρει προμήθειες μέσω του στενού του Κερτς στην κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο.

Έχουν επίσης πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον της ρωσικής αεράμυνας, χτυπώντας εκτοξευτές πυραύλων και ραντάρ.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-24 18:29:00

Back to top button