Κόσμος

Οι πιο κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή: Ζήτημα ωρών το χτύπημα κατά του Ιράν και φόβοι για επίθεση ισραηλινών στόχων ενόψει της 7ης Οκτωβρίου

Ένα βήμα πιο κοντά στην επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν φέρνει τις εξελίξεις το διάγγελμα που έκανε το βράδυ του Σαββάτου (5/10/24) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Έχουμε καθήκον να απαντήσουμε σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με την επίθεση να μοιάζει πλέον θέμα ωρών…

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, το οποίο εκτόξευσε την Τρίτη σχεδόν 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη εν μέσω των προειδοποιήσεων, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ το βράδυ του Σαββάτου (5/10/24) με την οποία κλείνει τον δυτικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις των εμπορικών σκαφών…

Φλέγεται η Βηρυτός

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός κατάφερε να καταστρέψει «ένα μεγάλο μέρος» του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να αλλάξει την πορεία του πολέμου κατά του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Καταστρέψαμε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των πυραύλων και ρουκετών που έχει κατασκευάσει η Χεζμπολάχ με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Νετανιάχου στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου»…

Έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών που είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα προπύργια του ένοπλου κινήματος.

Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση» στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε στο έδαφός του το Ιράν, ανακοίνωσε το Σάββατο (5/10/24) στρατιωτικός αξιωματούχος, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός κάνει νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, συμμάχων της Τεχεράνης.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός καλούσε τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού τα εκκενώσουν αμέσως, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. 

Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του προπυργίου αυτού του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.

ΦΩΤΟ REUTERS

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται από τον τομέα. Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.

Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Η ιρανική επίθεση την Τρίτη, η δεύτερη από τον Απρίλιο και η απειλή της απάντησης του Ισραήλ, έχουν πυροδοτήσει φόβους για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί, δύο ημέρες πριν την πρώτη επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι δύο αεροπορικές βάσεις που επλήγησαν στην επίθεση παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

«Το πώς θα απαντήσουμε σε αυτή την επαίσχυντη επίθεση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο, την τοποθεσία και τον χρόνο που θα αποφασίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε ο Χαγκάρι κατά την ενημέρωση του Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε επίσης ότι ο στρατός έχει σκοτώσει 440 μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης που εξαπέλυσε τη Δευτέρα κατά του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους.

«Από την αρχή (της επιχείρησης), οι (ένοπλες) δυνάμεις εξόντωσαν σχεδόν 440 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων 30 διοικητές διαφορετικών βαθμών», κατά τη διάρκεια χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων, τόνισε.

Αφότου αποδυνάμωσε τη Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής επιχείρησης αντιποίνων που συνεχίζεται στο πολιορκούμενο παλαιστινιακό έδαφος, το Ισραήλ στα μέσα Σεπτεμβρίου μετατόπισε τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του στο μέτωπο του Λιβάνου, το οποίο άνοιξε η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης της Χαμάς όταν άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας στις 27 Σεπτεμβρίου τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο ισχυρότερος άνδρας στη χώρα, σε επιδρομή κατά του κεντρικού αρχηγείου του σιιτικού κινήματος που βρίσκεται σύμφωνα με το Ισραήλ, κάτω από κτίρια στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο στρατός βομβάρδισε το νότιο προάστιο, στοχεύοντας, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, τον Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικό διάδοχο του Νασράλα. Ο στρατός δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή…

Ισραήλ: Τα τραύματα της 7ης Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως – Το Ιράν παραμένει μόνιμη απειλή για τη χώρα, δηλώνει ο πρόεδρος Χέρτσογκ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε το Σάββατο (6/10/24) σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα «δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως».

«Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως… γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία», τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν και οι «πληρεξούσιοί» του συνιστούν «μόνιμη απειλή» για τη χώρα του, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σε μήνυμα προς τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο Χέρτσογκ κατήγγειλε «τη μόνιμη απειλή που αποτελεί για το (ισραηλινό) κράτος το Ιράν και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του, που έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν 200 πυραύλους κατά του ισραηλινού εδάφους, προχωρώντας στη δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι ενήργησε έτσι σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό, και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Χανίγια…

 

To άρθρο Οι πιο κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή: Ζήτημα ωρών το χτύπημα κατά του Ιράν και φόβοι για επίθεση ισραηλινών στόχων ενόψει της 7ης Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 00:07:37

Back to top button