Κόσμος

Οι ζάπλουτοι ηγέτες της Χαμάς και πώς βρέθηκαν με πολλά δισ. στις τσέπες τους

Την ώρα που οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας «στραγγαλίζονται» η ηγεσία της Χαμάς συγκεντρώνει πακτωλό χρημάτων και ζει ζωή χαρισάμενη.

Τρία στελέχη της Χαμάς, υπολογίζεται ότι έχουν μαζί περιουσία που φτάνει τα 8,8 δισ. δολάρια – περίπου 9,5 δισ. ευρώ –  και το βασικό ερώτημα είναι από πού μαζεύουν τόσα χρήματα οι ηγέτες της οργάνωσης;

Η εικόνα με τη σύζυγο του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, να περνάει μέσα από ένα τούνελ κάτω από τους δρόμους της Γάζας κρατώντας μια τσάντα που πολλοί αναγνώρισαν ως μια Hermes Birkin, αξίας 32.000 δολάρια, προκάλεσε σάλο.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος θεωρούνταν ως ένας σκληρός και αδίστακτος αντίπαλος. Ωστόσο, αυτό που διέκριναν οι περισσότεροι σε εκείνον ήταν ότι έμενε στον θύλακα και βίωνε κι αυτός κακουχίες.

Μετά από το θάνατό του, όμως δόθηκε ένα βίντεο στη δημοσιότητα, το οποίο εγείρει πολλούς προβληματισμούς για το πώς τελικά ζούσε εκείνος και η οικογένειά του.

Το βίντεο δείχνει το Γιαχία Σινουάρ με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, μερικές ώρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Η οικογένεια του νεκρού ηγέτη της Χαμάς μεταφέρεται σε υπόγειο κρησφύγετο μέσα από τα δαιδαλώδη τούνελ της Γάζας.

Στο βίντεο φαίνεται η σύζυγος του, Αμπού Ζαμάρ, να κρατάει μία τσάντα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του IDF, Avichay Adraee, η τσάντα είναι πανάκριβη και κοστίζει πολλές χιλιάδες δολάρια.

Παρότι αμφισβητείται πως πρόκειται για μια αυθεντική τσάντα και μοιάζει δύσκολο να είναι όντως μια αυθεντική Hermes, το πλάνο αυτό στάθηκε αφορμή για να έρθει ξανά στο προσκήνιο η χλιδάτη ζωή των ηγετών της Χαμάς, την ώρα που ο κόσμος της Γάζας, ζει μες τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Όταν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έκαναν τελικά έφοδο στο υπόγειο κρησφύγετο την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν -μαζί με όπλα και πυρομαχικά- «εκατομμύρια» ισραηλινά σέκελ (περίπου ένα εκατομμύριο ισοδυναμεί με λίγο πάνω από 240.000 ευρώ).

Δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail περιγράφει τη χλιδάτη ζωή των ηγετών της Χαμάς και πώς βρέθηκαν με δισεκατομμύρια στα χέρια τους.

Ο Σινουάρ δολοφονήθηκε στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας την Τετάρτη 16.10.2024. Ωστόσο, άλλοι διοικητές της Χαμάς είχαν επιλέξει την πολυτέλεια στο Κατάρ.

Οι περιουσίες των Ισμαήλ Χανίγια, -ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου 2024-, του Μούσα Αμπού Μαρζούκ και του Καλέντ Μεσάαλ υπολογίζονται αθροιστικά στα 8,8 δισ. δολάρια.

Μόνο η περιουσία του 68χρονου Μεσάαλ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς, εκτιμάται περίπου στα 3,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με την Dailymail, οι τρεις διοικητές είναι μόνιμοι θαμώνες στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στην Ντόχα, με πισίνες, ιδιωτική παραλία και μια πελώρια βασιλική σουίτα που διαθέτει τρία μπαλκόνια και ένα πιάνο.

Η Χαμάς έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο πολυτελές ξενοδοχείο.

Ο Μεσάαλ, για παράδειγμα, έδωσε εκεί συνέντευξη Τύπου το 2015 και η ομάδα διοργάνωσε δεξίωση στο ξενοδοχείο το 2016 με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακόμα, το 2013 ο Μεσάαλ κάλεσε φωτογράφους στα πλαίσια αφιερώματος, στο οποίο εμφανίστηκε να απολαμβάνει τις υπηρεσίες σε ένα ιδιωτικό τζετ, να κάθεται σε ένα τραπέζι γεμάτο εδέσματα και να παίζει πινγκ πονγκ.

Πώς όμως πλουτίζουν οι ηγέτες της Χαμάς;

Φαίνεται πως τα δισεκατομμύρια λίρες που στέλνουν διεθνείς οργανισμοί και χώρες από όλο τον κόσμο στη Γάζα για τον λαό πάνε στις τσέπες των αξιωματούχων αλλά και σε κατασκευές τούνελ και τρομοκρατικούς σκοπούς. Για τους απλούς ανθρώπους δεν μένει τίποτα.

Τα χρήματα του ΟΗΕ

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχονται και από φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ του 2014 και του 2020 οι Οργανισμοί του ΟΗΕ, που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους των χωρών-μελών, χρηματοδότησαν με 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ τη Γάζα, περισσότερο από το 80% των οποίων προήλθε μέσω της UNRWA (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων, ωστόσο, δεν έφτασε ποτέ στους κατοίκους της Γάζας που είχαν ανάγκη, αλλά στις τσέπες των ηγετών τους – είτε για το προσωπικό τους lifestyle είτε την τρομοκρατική εκστρατεία τους.

Τον Ιούνιο, περίπου 100 Ισραηλινοί, τουλάχιστον ένας από τους οποίους ήταν όμηρος στη Γάζα, κατέθεσαν αγωγή κατά της UNRWA σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Ισχυρίζονται ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι της γνώριζαν πως η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία για όπλα, τούνελ και τρομοκρατία.

«Θησαυρός» είναι για την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς τα υπόγεια τούνελ, καθώς οι προμήθειες που είναι κρυμμένες εκεί φτάνουν για τρεις με τέσσερις μήνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Διάφορες πηγές από τη Δύση αλλά και από τον αραβόφωνο κόσμο επιβεβαιώνουν πως φαίνεται να έχει δίκιο το Ισραήλ πως η Χαμάς αποθηκεύει στα τούνελ προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων, στερώντας τα από τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που έχουν απελπιστική ανάγκη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) ανακάλυψαν αρκετούς από αυτούς τους σάκους της UNRWA στο κρησφύγετο του Σινουάρ και οι συνάδελφοί του τους χρησιμοποίησαν επίσης για να αποθηκεύσουν όπλα και τους γέμισαν ακόμη και με άμμο για να χτίσουν σήραγγες.

Πέρυσι, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι ο Μάαζ Χανίγιε, γιος του εκλιπόντος ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είναι γνωστός ως «ο πατέρας των ακινήτων» στη Γάζα για το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιό του με πολυτελείς βίλες και άλλα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών διαμερισμάτων στο κτίριο Al-Zaharna, μια πενταώροφη πολυκατοικία, διαμερίσματα, μια βίλα κοντά στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου και πολλά άλλα.

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS    THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. DATE STAMP IN PICTURE FROM SOURCE

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS 

Πέρυσι, επίσης, οι IDF δημοσίευσαν αποδείξεις που έδειχναν ότι ο Mάαζ είχε ξοδέψει χιλιάδες ευρώ σε πολυτελή κοσμήματα. Πέρα από την αυτοκρατορία ακινήτων της οικογένειάς του, απολάμβανε να ταξιδεύει μεταξύ Τεχεράνης, Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Καΐρου με ιδιωτικό τζετ.

Εν τω μεταξύ, ο Χάλεντ Μεσάαλ, φέρεται να έφερε λαθραία 1,2 δισεκατομμύρια λίρες σε μετρητά από τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Δαμασκό της Συρίας, όταν μετακόμισε στο εμιράτο κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης το 2010.

Αλλά και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς που επιλέγουν να παραμείνουν στη Γάζα δεν ζουν λιγότερο πλουσιοπάροχα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τον Ιανουάριο οι IDF έκαναν έφοδο σε ακίνητο στην πόλη της Γάζας που ανήκε στον Mαρουάν Ίσα, τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα από ισραηλινό πλήγμα. Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν μια τεράστια βίλα με πισίνα, τζακούζι και ένα άψογα περιποιημένο γκαζόν.

Ιράν ο μεγάλος ευεργέτης 

Η οργάνωση αυτή έχει πηγές εσόδων και πέραν της UNRWA. Ο κύριος ευεργέτης της είναι το Ιράν, αλλά πρόκειται για μια περίεργη συνεργασία, δεδομένου ότι πρόκειται για σιιτικό κράτος, ενώ η Χαμάς είναι σουνίτες.

Αλλά το Ιράν βλέπει τη Χαμάς και άλλες ομάδες ως συμμάχους για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της εξωτερικής του πολιτικής, που είναι η αποδυνάμωση και τελικά η καταστροφή του ισραηλινού κράτους.

Παλαιστινιακές πηγές παραδέχονται ότι το Ιράν έδινε δεκάδες εκατομμύρια στη Χαμάς ήδη από το 1994 και εκτιμάται ότι Χαμάς έχει λάβει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από το Ιράν από το 2014. Εν τω μεταξύ, ο λαός του Ιράν ζει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Χεζμπολάχ, την σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση που ελέγχει μεγάλα τμήματα του Λιβάνου και δρά με την υποστήριξη της Τεχεράνης.

Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ και του Ιράν μοιράζονται όχι μόνο το μίσος τους για το Ισραήλ, αλλά τους ενώνει και το ότι ακολουθούν τον ίδιο κλάδο του σιιτικού Ισλάμ.

Πριν λίγες μέρες, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν ένα θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ κάτω από νοσοκομείο της Βηρυτού με 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και μετρητά.

Σύμφωνα με αραβική εφημερίδα που κυκλοφορεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πρώην αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συγκέντρωσε μια περιουσία 1 δισ. δολαρίων πριν εξοντωθεί τον περασμένο μήνα από μια ισραηλινή βόμβα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το Ισραήλ έχει, επίσης, βομβαρδίσει 30 εγκαταστάσεις που συνδέονται με την Al-Qard Al-Hassan, μια τράπεζα που έχει χαρακτηριστεί ως η οικονομική πτέρυγα της Χεζμπολάχ και η οποία, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, έχει διατηρήσει σταθερή τη ροή ιρανικών μετρητών.

Ο χορηγός Κατάρ

Όσον αφορά τη Γάζα, η χρηματοδότηση από το Κατάρ έχει αποδειχθεί καθοριστική για τις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών της Ουάσιγκτον (FDD) αναφέρει πως το εμιράτο έδωσε πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια στη Χαμάς το 2019, 80 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και 288 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Το Κατάρ χρηματοδοτεί σήμερα τη Χαμάς με περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, κυρίως με «μισθοδοσία και μίζες, έμμεσα μέσω κοινωνικών υπηρεσιών και κυβερνητικών επιχειρήσεων που βοηθούν τη Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της Γάζας».

Οι φόροι και το «μετρό της Γάζας»

Ωστόσο, η Χαμάς δεν βασίζεται απλώς στο Ιράν και στο Κατάρ: συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μέσω του δικού της δικτύου.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ροής εσόδων προέρχεται από τους φόρους επί των εμπορευμάτων που φθάνουν μέσω των επίσημων διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Χαμάς φέρεται να εισπράττει περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα μέσω «φόρων» επί των αιγυπτιακών αγαθών που εισάγονται στη Γάζα.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αναρίθμητες σήραγγες κάτω από τη Γάζα που είναι περισσότερο γνωστές ως περάσματα και δίοδοι που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο αγαθών από την Αίγυπτο και για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα υπόγειο δίκτυο κάτω από τη Γάζα, πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη γη, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, για την αποθήκευση πυραύλων και κρυφών πυρομαχικών και στεγάζει τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.

To άρθρο Οι ζάπλουτοι ηγέτες της Χαμάς και πώς βρέθηκαν με πολλά δισ. στις τσέπες τους δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-28 09:00:00

Back to top button