Πολιτική

Οι επιστροφές πρέπει να γίνουν πιο δίκαιες και αποτελεσματικές

Μεταναστευτικό, ανταγωνιστικότητα και Ουκρανία θα κυριαρχήσουν στην σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μίας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας για το Μεταναστευτικό πρόσθεσε ότι: «Με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά και η ευρωπαϊκή επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο συμβόλαιο καινοτόμες προτάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσον δεν δικαιούνται άσυλο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές».

 

Όλη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του για το σχέδιο νίκης που θα μας παρουσιάσει. Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της Ελλάδος που είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με την Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας. Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ντράγκι μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Να ξαναπώ ακόμη μία φορά ότι όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν είναι εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα και την δυνατότητα μας για να μπορούμε να το επιτύχουμε.

Θα μας απασχολήσει πολύ και το ζήτημα της μετανάστευσης η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μίας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά και η ευρωπαϊκή επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσον δεν δικαιούνται άσυλο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές.

 Εκεί θέλω να θυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας από το 2016. Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη αλλά ένα ζήτημα το οποίο δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε κι εμείς ουσιαστικά μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 10:47:00

Back to top button