Οικονομία

Οι εκταμιεύσεις και η ροή χρήματος στην αγορά

Βαθιά ανάσα στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία, συντηρώντας τη σταθερή υπέρβαση έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης, έχουν δώσει οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, εγείροντας παράλληλα ερωτηματικά για τη δυναμική της οικονομίας όταν το πακέτο τελειώσει.

Μέχρι σήμερα στην πραγματική οικονομία έχουν πέσει 11,44 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις να είναι μεγαλύτερες αγγίζοντας τα 18,2 δισ. ευρώ και την καθυστέρηση από την ώρα της εκταμίευσης έως την ώρα της υλοποίησης να έχει αναδειχθεί σε εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

H Ελλάδα σε όρους εκταμιεύσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν καταλαμβάνει την πέμπτη καλύτερη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε ενώ όσοι έχουν εμπλακεί με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια γνωρίζουν πως για να μετουσιωθούν οι εγκρίσεις σε επενδύσεις και ζεστό χρήμα στην οικονομία, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Τα στοιχεία τα οποία παρέθεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, δείχνουν πως η Ελλάδα τρέχει ταχύτερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (24%) στην ικανοποίηση των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας καλύψει ήδη 107 ορόσημα (ποσοστό 28%).

Έχουν ενταχθεί 800 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22,1 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιχορηγήσεων με τις πληρωμές να φτάνουν 6,54 δισ. ευρώ, ενώ μέσω 351 συμβασιοποιημένων δανείων συνολικού ύψους 12,48 δισ. ευρώ, στην οικονομία έχουν πέσει ήδη επιπρόσθετα 4,91 δισ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 11,44 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια φαίνεται να τρέχουν με ταχύτερο ρυθμό καθώς οι πληρωμές στην οικονομία φτάνουν στο 40% των εγκρίσεων έναντι 29,6% που είναι το ποσοστό των πληρωμών σε ενταγμένα έργα που επιχορηγούνται.

Νέο αίτημα 

Μέσα στον Νοέμβριο η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποβάλλει το πέμπτο αίτημα πληρωμών για δάνεια και επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ ενώ με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου».

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» έχει συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και αφορά την επιδότηση του στεγαστικού δανείου 20.000 νοικοκυριών σε ποσοστό 50%, το οποίο διευρύνεται σε 75% για τρίτεκνους και πολύτεκνους, με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια καθώς θα αφορά δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών.

Στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», ο προϋπολογισμός φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ και αφορά τη χορήγηση άτοκων δανείων έως 25.000 ευρώ σε νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για αναβάθμιση κατοικιών κάθε τύπου. Το πρόγραμμα αναμένεται επίσης να εκκινήσει τον Ιανουάριο με 100% επιδότηση του τραπεζικού δανείου και θα είναι ανοιχτό για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Προσεχώς άλλωστε αναμένεται νέο πρόγραμμα επιδότησης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό με πόρους 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ( επενδυτικά σχέδια ύψους έως 200.000 ευρώ) ενώ σύμφωνα με τον Ν. Παπαθανάση, αυξάνεται κατά 100 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Ταμείου Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 07:31:00

Back to top button