Υγεία

Οι ειδικοί ανησυχούν για τη νευρολογική υγεία των συμμετεχόντων στις «μάχες με χαστούκια»

Για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε ακαδημαϊκή μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις του, όχι και τόσο γνωστού, «slap fighting».

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανέλυσαν ορατά σημάδια διάσεισης σε άτομα που συμμετείχαν σε επαγγελματικούς αγώνες slap fighting.

Ως η πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη, η οποια δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery, που παρέχει μια μετρήσιμη αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με αυτή τη δραστηριότητα, τα ευρήματα προσφέρουν ένα σημείο εκκίνησης για συζητήσεις γύρω από τους απαραίτητους κανονισμούς για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας των συμμετεχόντων.

«Το χαστούκι μπορεί να είναι διασκεδαστικό να το παρακολουθείς ως απλός θεατής, αλλά, ως επαγγελματίες υγείας, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες πτυχές των διαγωνισμών ήταν αρκετά ανησυχητικές», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Raj Swaroop Lavadi, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να κάνουμε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα ασφαλέστερα για τη νευρολογική υγεία των αθλητών. Είναι πραγματικά δύσκολο να απαγορεύσουμε οποιοδήποτε άθλημα, αλλά είναι δυνατό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τις σχετικές επιπτώσεις», εξήγησε.

Τι είναι το slap fighting

Η «μάχη με χαστούκια», ανεβαίνει γρήγορα σε δημοτικότητα και την παρακολουθούν ζωντανά και διαδικτυακά εκατομμύρια άνθρωποι. Οι αγωνιζόμενοι, χωρισμένοι από ένα βάθρο στο ύψος της μέσης, στέκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον και με τη σειρά τους δίνουν συντριπτικά χτυπήματα με ανοιχτά χέρια στο πρόσωπο του αντιπάλου.

Σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες, οι αντίπαλοι έχουν λίγες στιγμές για να ανακάμψουν και ο αγώνας συνεχίζεται έως ότου ένας από τους συμμετέχοντες νικηθεί – ή έως ότου οι κριτές αποφασίσουν τον νικητή.

Η ιατρική κοινότητα έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τους συμμετέχοντες από κρανιοεγκεφαλική κάκωση και εγκεφαλικό τραύμα, αλλά, μέχρι τώρα, καμία μελέτη δεν έχει επιχειρήσει να καταγράψει και να ποσοτικοποιήσει τους κινδύνους.

Τι έδειξε η πρώτη έρευνα για το slap fighting

Οι ερευνητές της πρώτης ακαδημαϊκής μελέτης, παρακολούθησαν βίντεο από αγώνες slap fighting και ανέλυσαν 333 χαστούκια. Κατέγραψαν ορατά σημάδια διάσεισης, με συμπτώματα που κυμαίνονται από μειωμένη επίγνωση του περιβάλλοντος έως πλήρη απώλεια ανταπόκρισης, και ανέλυσαν πόσο συχνά συνέβαιναν.

Σύμφωνα με την ανάλυση, περισσότερα από τα μισά χαστούκια είχαν ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να παρουσιάζουν ορατά σημάδια διάσεισης. Μέχρι το τέλος των αγώνων τους, σχεδόν το 40% των χαστουκιών οδήγησε σε ενδείξεις κακού συντονισμού κινητικότητας, περίπου το 1/3 είχαν ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να είχαν ένα κενό και άδειο βλέμμα και το 1/4 είχε ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να αργούν να σηκωθούν αφού έπεσαν κάτω μετά από ένα χτύπημα. Σχεδόν το 80% των μαχητών παρουσίασαν ένα ορατό σημάδι διάσεισης τουλάχιστον μία φορά στη σειρά των αγώνων.

Τα αποτελέσματα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα για τη μακροπρόθεσμη νευρολογική υγεία των συμμετεχόντων.

«Κλινικά, η διάσειση μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο καθένας μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη αναπηρία», τονίζουν οι ειδικοί.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 12:41:43

Back to top button