Οι απειλές Τραμπ για αύξηση δασμών κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων και οι πιθανές απαντήσεις της ΕΕ
Τον επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής δημοκρατίας και την εξάλειψη μίας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες θα μπορούσε να φέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού τύπου.
Η Ευρώπη ανησυχεί, σημειώνει η Handelsblatt, καθώς ο Τραμπ έχει ακόμα ένα «σκορ» να διευθετήσει με τη Γερμανία και την ΕΕ και αυτό δεν είναι άλλο από το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που η Γαλλία έχει μία αδύναμη κυβέρνηση και η Γερμανία δεν έχει… καμία κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Ανεξάρτητα, όμως, από αν θα είναι βιώσιμη η κυβέρνηση στη Γαλλία και ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη Γερμανία, ερώτημα αποτελεί το αν θα μπορέσει να υπάρξει μία ενιαία απάντηση της ΕΕ απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες θα θέσει η δεύτερη θητεία Τραμπ στο Λευκό Οίκο.
Πίσω από τον Τραμπ βρίσκεται η συγκεντρωμένη δύναμη της Corporate America, ενωμένη και έτοιμη να δρομολογήσει την «Επανάσταση του Τραμπ» – ένα «ελευθεριακό – αυταρχικό» έργο που θα επαναπροσδιορίσει και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα υπονομεύσει την αμερικανική δημοκρατία. Με όρους εξωτερικής πολιτικής, αποσκοπεί στην εξάλειψη των τελευταίων υπολειμμάτων μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες.
Το προφίλ της προεδρίας Τραμπ αναμένεται να είναι αυταρχικό σε σχέση με εσωτερική πολιτική, μονομερές στην εξωτερική πολιτική. Το βέβαιο είναι ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει ένα «έξαλλο ξεκίνημα με πολλά διατάγματα», όπως υποστηρίζει ο οικονομικός ιστορικός από το Σικάγο, Τζόναθαν Λέβι. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ages of American Capitalism» βλέπει τη δυτική ηγετική δύναμη ήδη σε μια «γκρίζα ζώνη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας».
Τα πρόσφατα νεοϊμπεριαλιστικά αντανακλαστικά του Τραμπ, διεκδικώντας τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά και θέλοντας να κάνει τον Καναδά τον 51ο ομοσπονδιακό κράτος, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την Ευρώπη.
Ο πολιτικός επιστήμονας του Βερολίνου, Χένφριντ Μένκλερ (Herfried Münkler) το βλέπει αυτό ως «σαφή βήματα προς τη διάλυση της Δύσης ως διατλαντικής κοινότητας». Ο Τραμπ ορίζει «πλησιέστερες περιοχές επιρροής και σφαίρες συμφερόντων που επιτρέπουν στις ΗΠΑ να μειώσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη χωρίς να γίνουν πολύ ευάλωτες όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας», ανέφερε ο Μένκλερ στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι «η Δύση μετά το 1945 ήταν μια γεωστρατηγική αντίδραση στο γεγονός ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη μετά το 1918 είχε αφήσει ένα κενό ασφαλείας που κανείς δεν ήθελε να ρισκάρει ξανά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ωστόσο, τώρα οι ΗΠΑ αποσύρονται για άλλη μια φορά από την Ευρώπη, εξηγεί ο Mένκλερ. Έτσι η Ουάσιγκτον ψάχνει για «απλούστερους αμυντικούς δακτυλίους» – τη Γροιλανδία – «για να μπορέσει να στραφεί στον Ινδο – Ειρηνικό».
Αυτές οι φαντασιώσεις επέκτασης συνοδεύονται από επιθέσεις στην παγκόσμια εμπορική τάξη. Ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε κατ’ αποκοπήν προσαυξήσεις από 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές από το εξωτερικό. Ακόμη και οι εταίροι του ελεύθερου εμπορίου, ο Καναδάς και το Μεξικό, είναι απίθανο να γλιτώσουν, ενώ η αντίπαλη Κίνα θα τιμωρηθεί με δασμούς τουλάχιστον 60%.
Όλα αυτά είναι εν μέρει απειλές, προκειμένου να εκβιάσει παραχωρήσεις, για παράδειγμα από Ευρωπαίους, από τους οποίους ο Τραμπ αναμένει δραστικά υψηλότερες αμυντικές δαπάνες: 5% της οικονομικής ισχύος, δυόμισι φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως στο ΝΑΤΟ.
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον διατλαντικό εταίρο θα μπορούσαν ίσως ακόμη να γίνουν ανεκτές αν υπήρχε κάτι σαν στρατηγική αντίληψη μεταξύ των Ευρωπαίων.
Όμως υπάρχει ένα κενό εξουσίας στην ήπειρο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο ισχυρότερος ηγέτης της ΕΕ κυβερνά επί του παρόντος στη Ρώμη. Οι ελπίδες της Ευρώπης στηρίζονται στην Τζιόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni) και το μεταφασιστικό κόμμα της Fratelli d’Italia, επισημαίνει η Handelsblatt.
Επιπλέον, η ΕΕ και ιδιαίτερα η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση. Η Γερμανία, το βιομηχανικό κέντρο της Ευρώπης, είναι το κύριο θύμα της αμερικανικής συγκρουσιακής στρατηγικής, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Η απώλεια ανταγωνιστικότητας, η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, η φαινομενικά ασταμάτητη άνοδος εθνικιστικών κομμάτων όπως το AfD στη Γερμανία και το FPÖ στην Αυστρία – όλα αυτά υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενότητα. Στις Βρυξέλλες, υπάρχει ακόμα αισιοδοξία. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Τραμπ θα μας παίξει ο ένας εναντίον του άλλου», δηλώνει σε συνέντευξή της στην Handelsblatt η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας.
1. Μασκ και Τραμπ – η διπλή ηγεσία της ελευθεριακής-αυταρχικής «παγκόσμιας επανάσταση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ – είναι η ελευθεριακή-εξουσιαστική ομάδα της αμερικανικής πολιτικής, επισημαίνει η Handelsblatt. Ο Μασκ είναι ένας ελευθεριακός καινοτόμος και αρκετά οραματιστής επιχειρηματίας, 53 ετών, που έχει πετύχει συνολική περιουσία άνω των 400 δισ. δολαρίων με τις εταιρείες του όπως η Tesla και η SpaceX, αλλά και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα X, πρώην Twitter. Ο Τραμπ είναι είναι ένας τέως, επιχειρηματίας ακινήτων και πολλαπλά χρεοκοπημένος, 78 ετών, βρίσκεται στο ζενίθ της εξουσίας του.
Ο Μασκ όχι μόνο επένδυσε 1/4 του δισεκατομμυρίου δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά βοήθησε στη διαμόρφωση της εκστρατείας και στη διάδοση των μηνυμάτων του Τραμπ εκατομμύρια φορές. Ο δισεκατομμυριούχος ανακινεί την πολιτική, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει πόσο σταθερή είναι η σχέση μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ – και, κυρίως, ποιος έχει τον τελευταίο λόγο.
Ο Άντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος απολύθηκε από θέση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου το 2017, μετά από δέκα ημέρες στην εξουσία, το κατέστησε πρόσφατα σαφές στο podcast του «The rest is politics»: «Ο Τραμπ μισεί όταν του κλέβουν την παράσταση. Για παράδειγμα, φρόντιζε πάντα να τοποθετούνται τα νέα του στην κορυφή του πρωτοσέλιδου της New York Post. «Αν ξαφνικά υπάρξει ένα άρθρο που λέει ότι ο Μασκ είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, θα φύγει πολύ γρήγορα», είναι πεπεισμένος ο Σκαραμούτσι.
Ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Πέτερ Βίτινγκ (Peter Wittig), βλέπει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ της πρώτης και του δεύτερης θητείας Τραμπ: Αυτή τη φορά είναι προετοιμασμένος, η ομάδα του είναι «πιστή», αν και «σε καμία περίπτωση ομοιογενής». «Ιδεολόγοι Τραμπιστές MAGA, πραγματιστές συντηρητικοί και σύμβουλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας» συναγωνίστηκαν για την εύνοια του προέδρου. Θα υπάρξει πόλεμος χαρακωμάτων, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και η πολιτική για την Κίνα. Μόνο ένα πράγμα είναι σαφές: «Στο τέλος, ο απρόβλεπτος πρόεδρος θα αποφασίσει».
Προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον στο μέλλον, ακόμη και για μια ακόμη φορά ηγέτες προοδευτικής τεχνολογίας, όπως ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πικάι (Sundar Pichai) και, κυρίως, ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούγκερμπεργκ (Mark Zuckerberg), προσαρμόστηκαν στον νέο ήχο – και υποστήριξαν το όλο πράγμα με χειρονομίες υποταγής.
Ο Pichai λοιπόν κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να απεικονίσει ξαφνικά τον εαυτό του και την ουσιαστικά φιλελεύθερη παρέα του ως απολιτικούς. Προσπάθησε να καταστείλει τις προεκλογικές συζητήσεις μεταξύ του επιτελείου του.
Ο Μπέζος απαγόρευσε μια σύσταση για την Καμάλα Χάρις στην εφημερίδα του «Washington Post» καθώς και μια επικριτική καρικατούρα του Τραμπ. Τα κίνητρα του Μπέζος είναι εύκολα αντιληπτά. Για τη διαστημική εταιρεία του Blue Origin, διακυβεύονται επειγόντως κρατικές συμβάσεις. Σε τελική ανάλυση, το νέο αφεντικό της NASA, Τζάρεντ Άιζακμαν, θεωρείται έμπιστος του αντιπάλου πυραύλων του Μπέζος, Μασκ, ο οποίος τώρα ελπίζει σε μια έκρηξη για τη δική του εταιρεία SpaceX.
Πρόσφατα, η Amazon και η Meta εισήγαγαν τις λεγόμενες πρωτοβουλίες διαφορετικότητας που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους μαύρους υπαλλήλους ή τους ομοφυλόφιλους από εσωτερικές διακρίσεις. Σε αυτό προστέθηκαν τηλεφωνήματα επαίνου, δείπνα στο Mar-a-Lago και επταψήφιες δωρεές για τον εορτασμό της ορκωμοσίας του Τραμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε δημόσια μέσω ροής βίντεο ότι θα σταματήσει τον έλεγχο γεγονότων και την προστασία των μειονοτήτων στις πλατφόρμες του Facebook και Instagram, υποτίθεται ότι στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου». Από καιρό είχε απεικονίσει τους ελέγχους ως ακρογωνιαίο λίθο του σκοπού της εταιρείας.
Ο Ζούκερμπεργκ υιοθέτησε επίσης τη φράση του Τραμπ, επικρίνοντας τα «παλιά μέσα ενημέρωσης» και αποστασιοποιώντας τον εαυτό του από το «ξύπνημα» ζεύγος. Δεν ήταν δυνατή η μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη. Όπως ανέφεραν οι New York Times, οι εργαζόμενοι μίλησαν εσωτερικά για ντροπή, η οποία φέρεται να κλιμακώθηκε σε αηδία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Δεν είναι μόνο η ελίτ της Silicon Valley που αλλάζει. Η Wall Street συμμορφώνεται επίσης. Λίγες εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, η JP Morgan, αποχώρησε από τη «Net Zero Banking Alliance» (NZBA), η οποία είχε ως στόχο να ευθυγραμμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τον πράσινο μετασχηματισμό.
Σπάνια υπήρξε τέτοια ενότητα στην Corporate America. Οι εταιρείες θα συμβάλουν σημαντικά στη διασφάλιση ότι ο Τραμπ και ο Μασκ μπορούν να μεταφέρουν τον ελευθεριακό – αυταρχικό πολιτισμικό τους πόλεμο στον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη, αναφέρει η Handelsblatt.
2. Η Γερμανία και η Ευρώπη είναι τα κύρια θύματα της Αμερικανικής Επανάστασης
O Τραμπ και η ομάδα του τρέφουν μια βαθιά δυσαρέσκεια εναντίον της Γερμανίας, που τροφοδοτείται από την αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης Μέρκελ.
Ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο, στην πραγματικότητα είναι ένας φάρος ελπίδας για την Ευρώπη στο υπουργικό συμβούλιο επειδή υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είχε ήδη επικρίνει τον γερμανο – ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε μια ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη το 2018.
Αλλά ο Τραμπ είχε «εκατό τοις εκατό δίκιο» ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια είχε αποδυναμώσει την αποτρεπτική της δύναμη έναντι της Ρωσίας. Αυτή η συνειδητοποίηση έγινε τώρα αποδεκτή και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Στο Ελσίνκι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) είπε πράγματα όπως: «Είμαι επίσης βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί Το αποφασιστικό ερώτημα για τη διατλαντική σχέση θα είναι πώς θα προσεγγίσει ο Τραμπ την Ουκρανία». Έχει υποχωρήσει από τη μη ρεαλιστική προεκλογική υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του. Μια συνάντηση με τον ηγεμόνα του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν υποτίθεται ότι θα επιλύσει τώρα το θέμα. «Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα.
Πώς όμως; Ο Πούτιν έχει ελάχιστους λόγους να εγκαταλείψει την επιθετικότητά του. Στην ουκρανική πλευρά, το ηθικό καταρρέει. Ο Αμερικανός στρατηγός Ρόμπερτ Κέιγκαν προειδοποιεί ότι οι γραμμές των αμυνομένων Ουκρανών θα μπορούσαν να καταρρεύσουν φέτος και οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο προς το Κίεβο. Ο κυβερνήτης του Κρεμλίνου θα είχε επιτύχει τελικά τον πολεμικό στόχο του και θα μπορούσε να εξαλείψει την Ουκρανία από τον χάρτη. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που αφήνει την Ουκρανία ανέπαφη ως κυρίαρχο κράτος», γράφει ο Κάγκαν.
Δεν συμμερίζονται όλοι οι ειδικοί την απαισιοδοξία του Κέιγκαν. Οι Ρώσοι εξαντλούνται επίσης ολοένα και περισσότερο, στρατιωτικά και οικονομικά. Ίσως λοιπόν τελικά να υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις.
Το μότο της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ είναι «ειρήνη μέσω δύναμης» – μια αναφορά στον Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο Τραμπ υπολογίζει ήδη ως επιτυχία την προγραμματισμένη απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, μέρος της συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή των σπουδαίων πραγμάτων που έρχονται για την Αμερική και τον κόσμο», είπε.
Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν δύσπιστοι. Η κυρίαρχη ανησυχία είναι ότι η «ειρήνη μέσω της δύναμης» είναι απλώς μια κενή φράση και ότι μια βιαστική συμφωνία με το Κρεμλίνο θα είναι εις βάρος της Ουκρανίας. Αυτός ο φόβος οδηγεί πίσω στο προεδρικό μέγαρο στο Ελσίνκι. Ο Τραμπ και ο Πούτιν συναντήθηκαν εκεί το 2018, πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η σύνοδος κορυφής είχε ξεκάθαρο νικητή. Ήταν ο Πούτιν. Ο Τραμπ ήταν απροετοίμαστος, ευχάριστος και κατώτερος του Πούτιν από κάθε άποψη.
Οι Ευρωπαίοι είναι τώρα αναλόγως νευρικοί. Θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση ο Τραμπ στην Ουκρανία παρά στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αυτοκρατορικές επιθυμίες του Κρεμλίνου με τα δικά του επεκτατικά σχέδια;
Στην πραγματικότητα, η ώρα των Ευρωπαίων θα έπρεπε τώρα να έχει χτυπήσει. Μια ενωμένη και αποφασισμένη Ευρώπη θα ήταν αρκετά δυνατή για να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις με τον Τραμπ και τον Πούτιν. Αλλά τέτοια Ευρώπη δεν υπάρχει.
Η Γαλλία μετακινείται από τη μια βραχυπρόθεσμη κυβέρνηση στην άλλη. Και ο Σολτς; Η εσωτερική πολιτική του κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη που αγνοείται στην Ουάσιγκτον ακόμη και όταν επικρίνει τις εδαφικές διεκδικήσεις του Τραμπ στη Γροιλανδία και τον Παναμά.
Από τη σκοπιά της Καγκελαρίας, είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη. Και ο Τραμπ θα πάρει στα σοβαρά τη Γερμανία μόνο αν δεν κουκουλωθεί, αλλά είναι αρκετά γενναία για να του αντισταθεί, επισημαίνει η Handelsblatt.
Ενώ οι άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ εξαφανίζονται, o Καγκελάριος νουθετεί τον μελλοντικό πρόεδρο: «Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων ισχύει για κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται στα ανατολικά ή στα δυτικά μας».
Πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές τριβές τις επόμενες εβδομάδες. Γιατί ο Τραμπ έχει ακόμα ένα σκορ να τακτοποιήσει με τη Γερμανία και την Ευρώπη.
3. Ποια είναι η σωστή στρατηγική για την αντιμετώπιση του Τραμπ;
Στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – κατά την άποψη του Τραμπ – ανέρχεται το ύψος της ζημίας για τις ΗΠΑ, λόγω του εμπορικού ελλείμματος τους με την ΕΕ. Ο Ρεπουμπλικανός βλέπει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη ως αφόρητη πρόκληση, ένα παράπονο που πρέπει να διορθωθεί με δασμούς.
«Η ανακοίνωση των γιγάντιων δασμών είναι σίγουρα επίσης μια απειλή και μια τακτική σύναψης συμφωνιών», λέει ο πρώην πρέσβης Βίτινγξ. «Αλλά η πίστη στη μαγική επίδραση των δασμών ήταν πάντα η βασική πεποίθηση του Τραμπ και οι Βρυξέλλες θα πρέπει τώρα να έρθουν γρήγορα σε επαφή με βασικά πρόσωπα της κυβέρνησης – όχι να παραπονιούνται και να κάνουν διαλέξεις, αλλά με προσφορές για εμπορικές ρυθμίσεις».
«Στον Τραμπ αρέσει η διαπροσωπική διπλωματία», επιβεβαιώνει ο Γκόρντον Σόντλαντ, πρώην πρεσβευτής του Τραμπ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Συμβουλεύει ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρέπει να έρθει στην Ουάσιγκτον χωρίς συνοδεία: «Θα πρέπει να έρθει εδώ και να καθίσει με τον Τραμπ χωρίς ατζέντα και να του προτείνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να κάνουν αμέσως, όχι σε δέκα χρόνια, όχι σε ένα χρόνο, όχι σε πέντε χρόνια, αλλά αύριο».
Αλλά για να συμβεί αυτό, η Ευρώπη, με τις πολλές φωνές της, θα πρέπει να γνωρίζει τι πραγματικά θέλει να πετύχει. Επί του παρόντος, χαρακτηρίζεται περισσότερο από διχόνοια, η οποία οφείλεται ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ενώ η Γερμανία, για παράδειγμα, θα ήταν πρόθυμη να επιτρέψει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στην ΕΕ για να κατευνάσει τον Τραμπ σε μια εμπορική συμφωνία, η Γαλλία επιμένει να προστατεύει τους αγρότες της. Παρίσι και Βερολίνο έχουν παρόμοια αντίθεση στο θέμα των εξοπλισμών. Η Γερμανία παραγγέλνει από τις ΗΠΑ, η Γαλλία επιμένει στην αρχή του «ευρωπαϊκού χρήματος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων».
Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή της ΕΕ έχει προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί. Μια μυστική ομάδα που ανεπίσημα αυτοαποκαλείται «Trump Task Force» έχει αναπτύξει στρατηγικές για να ανταποκριθεί στα πιο πιθανά σενάρια. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς την πρώτη εβδομάδα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι ένας δασμός 10% από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των εξαγωγών από την ΕΕ κατά 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αξιωματούχοι έχουν ετοιμάσει μια λίστα με αντι – τιμολόγηση. Θέλουν να αντεπιτεθούν αμέσως για να φέρουν τον πρόεδρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Και σε αντίθεση με τον τελευταίο εμπορικό πόλεμο στην προηγούμενη προεδρία του Τραμπ, η ΕΕ δεν θα απαντήσει με μικρούς δασμούς αντιποίνων. Ο Τραμπ βλέπει την αποκλιμάκωση μόνο ως αδυναμία.
«Αυτή τη φορά, οι πυροβολισμοί θα γίνουν πρώτα και οι ερωτήσεις θα γίνουν αργότερα», συνοψίζει συνοπτικά ένας από τους γνώστες της υπόθεσης.
Θεωρητικά, η ΕΕ, με τη μεγάλη εσωτερική της αγορά, έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ – αλλά αυτό λειτουργεί μόνο εάν υπάρχει ενότητα. «Αν κάθε κυβέρνηση μεμονωμένα τρέξει στην Ουάσιγκτον και εκλιπαρεί για μια συμφωνία με τον Τραμπ για να σώσει τη δική της βιομηχανία σε βάρος των άλλων, τότε η άμυνά μας θα καταρρεύσει εντελώς», λέει ένα ανώτερο μέλος της Επιτροπής.
Αλλά αυτό ακριβώς φοβόμαστε. Όταν ο Τραμπ απείλησε με τιμωρητικούς δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο το 2018, η γερμανική κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να διαπραγματευτεί μόνη της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον ειδικά για να συναντηθεί με τους υπουργούς του Τραμπ – ούτως ή άλλως ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς.
Και αυτή τη φορά, όχι μόνο η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αποδυναμωθεί, αλλά ο Τραμπ έχει επίσης δύο πιθανούς συμμάχους εντός της ΕΕ, τον Βίκτορ Όρμπαν και την Τζόρτζια Μελόνι.
Το δεύτερο σχέδιο των Βρυξελλών ισχύει ή πέφτει επίσης με την υποστήριξη των άλλων πρωτευουσών της ΕΕ. Για να ξεφύγει από την καταστροφική δυναμική του εμπορικού πολέμου, η ΕΕ θέλει να προσφέρει στον Τραμπ μια συμφωνία: η Ευρώπη θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες στην άμυνα, θα επανεξοπλιστεί και θα καλύψει την πλάτη της Αμερικής στην Ουκρανία, ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην Κίνα. Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ αποκηρύσσει τον εμπορικό πόλεμο.
Αλλά οι αμυντικές δαπάνες εξακολουθούν να αποτελούν εθνική αρμοδιότητα στην Ευρώπη. Και ο Σολτς μέχρι στιγμής αρνείται κατηγορηματικά να συζητήσει τα αμυντικά ομόλογα της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν χρήματα από κοινού για την άμυνά τους.
Ένα άλλο εργαλείο για να ασκηθεί πίεση στην Ουάσιγκτον είναι η ρύθμιση της ΕΕ για τις ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ. Ο Μασκ, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και έξι τοις εκατό του τζίρου ολόκληρης της αυτοκρατορίας του – αυτό θα ήταν δισεκατομμύρια ευρώ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις προετοιμασίες του εμπορικού πολέμου αναμένουν ότι ο Τραμπ θα απαιτήσει από την ΕΕ να αναστείλει τις διαδικασίες κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου.
Η πολιτική της Κίνας θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Γιατί εδώ είναι που ο Τραμπ χρειάζεται υποστήριξη. Ο υπουργός Εξωτερικών του καλεί την Ευρώπη να υποστηρίξει μια σκληρή γραμμή κατά του Πεκίνου.
Πολλοί στην Ουάσιγκτον συμμερίζονται την άποψη ότι η Γερμανία δείχνει την ίδια αφέλεια στις συναλλαγές της με την Κίνα όπως έχει δείξει εδώ και καιρό με τη Ρωσία. Ακόμη και πρώην σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι είναι «απογοητευμένοι» από το πόσο λίγο έχει αποστασιοποιηθεί η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία από την Κίνα και πόσο εξαρτημένη εξακολουθεί να είναι η γερμανική οικονομία από την κινεζική αγορά.
Στις Βρυξέλλες, υπάρχει σίγουρα μια προθυμία να ακολουθήσει μια πολύ πιο επιθετική πορεία προς το Πεκίνο. Και εδώ, όταν οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα της Κίνας, αυτό θα ενισχύσει επίσης τη διαπραγματευτική τους ισχύ έναντι της Ουάσιγκτον.
4. Σχεδόν καμία πρόσβαση στους ανθρώπους Τραμπ
«Όταν ο Τραμπ κοιτάζει τη Γερμανία, επηρεάζεται βαθιά από τις αλληλεπιδράσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ», λέει ο Κεν Γουάινσταϊν, σύμβουλος στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ. «Βλέπει τη Γερμανία ως μια χώρα που εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και των αλληλεπιδράσεων με την Κίνα».
Ορισμένοι βλέπουν μια νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως ευκαιρία για μια λογική διατλαντική σχέση. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; «Είναι πολύ σημαντικό ο επόμενος καγκελάριος να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ενιαίο πρόσωπο στον Πρόεδρο Τραμπ και να φαίνεται δυνατός», τονίζει ο Γουάινστιν. «Ο Τραμπ δεν πιστεύει στα πράγματα όπως συνήθως και θα το ξεκαθαρίσει».
Μια ματιά στη λίστα των καλεσμένων για την τελετή ορκωμοσίας τη Δευτέρα δείχνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους Ευρωπαίους στο σύνολό τους. Ο Τραμπ κάλεσε πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην τελετή: ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι θέλει να έρθει, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι είναι προσκεκλημένος, όπως και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο αρχηγός κράτους και κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Οι μετριοπαθείς Ευρωπαίοι όπως ο Σολτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν βρίσκονται πουθενά στη λίστα. Αυτό είναι επίσης ένα σήμα, καταλήγει το σχετικό δημοσιευμα.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-20 06:18:00