ΣΕΞ

Ογκολόγος προειδοποιεί για τη σεξουαλική πρακτική που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες νόσου

Μια ευρύτατα διαδομένη σεξουαλική πρακτική – και όχι το κάπνισμα – εκτιμάται πως κρύβεται πίσω από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου του στοματοφάρυγγα 

YGEIAMOU.GR TEAM

Το στοματικό σεξ τίθεται όλο και συχνότερα στο «μικροσκόπιο» των ογκολόγων ως ένας από τους κύριους ενόχους για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο τύπος καρκίνου αυξάνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και η κύρια αιτία του είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, ο ιός HPV, και όχι το κάπνισμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) συνδέεται συνήθως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γι’ αυτό και τα κορίτσια εμβολιάζονται σε νεαρή ηλικία. Παρόλα αυτά, και ο εμβολιασμός των αγοριών συστήνεται τα τελευταία χρόνια από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ωστόσο, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι πλέον πιο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων θεωρείται ο κύριος παράγοντας κινδύνου για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του φάρυγγα.

Μάλιστα, σε άρθρο του στο The Conversation, o Δρ Hisham Mehanna, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ είχε αναφέρει ότι τα άτομα με έξι ή περισσότερους συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν μέχρι και 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάνουν στοματικό σεξ. Σε μια μελέτη του ίδιου του καθηγητή, διαπιστώθηκε ότι το 80% των ανδρών και των γυναικών έκαναν στοματικό σεξ κάποια στιγμή της ζωής τους. Ωστόσο, ευτυχώς, μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών των ανθρώπων εμφανίζει τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Για ποιο λόγο όμως υπάρχει αυτή η συσχέτιση; Όπως εξηγεί, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς κολλάμε λοιμώξεις από κάποιο στέλεχος του ιού HPV, αλλά ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αυτοιαθεί και να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά,  ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί από τη λοίμωξη, ίσως λόγω κάποιου σφάλματος σε μια συγκεκριμένη πτυχή του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Σε αυτούς τους ασθενείς, ο ιός είναι σε θέση να αναπαράγεται συνεχώς και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται σε τυχαίες θέσεις στο DNA του ξενιστή, μερικές από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση στα κύτταρα του ξενιστή.

Ο ρόλος του εμβολιασμού 

Αν και υπάρχουν διαθέσιμα και αποτελεσματικά εμβόλια για τον ιό HPV, η εμβολιαστική κάλυψη είναι μέχρι στιγμής χαμηλή. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν οι παρακάτω ομάδες έναντι του ιού HPV: α) αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-11 ετών (ενδεικνυόμενο διάστημα εμβολιασμού) και β) εάν ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως τα 18 έτη και για τα δύο φύλα (επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV θα αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.20251. Δείτε εδώ το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων 2024.

Αν και έχουν αναφερθεί ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετός, κόπωση και πονοκέφαλος, το 96% αυτών των επιδράσεων κρίθηκαν μη σοβαρές και τα οφέλη του εμβολίου έχει αποδειχθεί ότι υπερκαλύπτουν κατά πολύ τους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή, και η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των νέων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 44 ετών διαπίστωσε ότι μόνο το 33,7% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους σεξουαλική επαφή.

Διαβάστε επίσης:

Ο στοματικός έρωτας παραλίγο να τη σκοτώσει

HPV: Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button