Auto

Ξεχάστε τη βενζίνη! Η λύση βρίσκεται στο… μπάνιο!

Και μετά τη βενζίνη και τα ορυκτά καύσιμα τι; Η ηλεκτροκίνηση δίνει μία λύση. Όμως θα υπάρχουν ανάγκες για κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ποιο όμως θα μπορούσε να είναι το καύσιμο που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο;

H αμμωνία μπορεί να εξεταστεί ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων σε διάφορες εφαρμογές μεταφορών.

Πρόσφατες εξελίξεις, όπως η συνεργασία της GAC με την Toyota και η έρευνα του Πανεπιστημίου Sophia στο Τόκιο, έχουν αποδείξει τη δυνατότητα χρήσης αμμωνίας ως εναλλακτική λύση χωρίς άνθρακα σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η αμμωνία, η οποία είναι συνήθως γνωστή ως προϊόν οικιακού καθαρισμού ή ως λίπασμα, περιέχει άτομα υδρογόνου και αζώτου, γεγονός που την καθιστά εύφλεκτη αλλά όχι εύκολα αναφλέξιμη.

Παρά την αντισυμβατική προέλευσή της, έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές της στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των φορτηγών και των αυτοκινήτων.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης της καύσης με την αύξηση του στροβιλισμού στο σύστημα εισαγωγής του κινητήρα.

Ο στροβιλισμός ενισχύει την ανάμιξη του αέρα και του καυσίμου, με αποτέλεσμα πιο ομοιογενή καύση και μειωμένες εκπομπές.

Μελετώντας τα σχέδια των θυρίδων εισαγωγής χρησιμοποιώντας μονοκύλινδρους κινητήρες, οι ερευνητές παρατήρησαν το φαινόμενο του στροβιλισμού και την επίδρασή του στην καύση.

Περαιτέρω πειραματισμοί αποσκοπούν στη διερεύνηση της καύσης με χρήση καθαρής αμμωνίας ή αμμωνίας αναμεμειγμένης με βενζίνη.

Αυτή η συνεχιζόμενη έρευνα υπόσχεται τη χρήση της αμμωνίας ως αυτόνομο καύσιμο, εξαλείφοντας ενδεχομένως την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα σε ορισμένες εφαρμογές.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-19 11:15:34

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button