Επιστήμη

Ξεπερνά το όριο κατά 60 φορές το τοξικό νέφος στην Ινδία – Κλειστά τα σχολεία στο Νέο Δελχί

Το Νέο Δελχί κλείνει σχολεία και απαγορεύει την κατασκευή κτιρίων καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνει στο χειρότερο επίπεδο της σεζόν

Οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν τη Δευτέρα να κλείσουν τα σχολεία, να διακόψουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και να απαγορεύσουν την είσοδο μη απαραίτητων φορτηγών στην πόλη, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο της σεζόν.

Οι κάτοικοι του Νέου Δελχί ξύπνησαν αντικρίζοντας πυκνή, τοξική αιθαλομίχλη να καλύπτει την πόλη των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς η ποιότητα του αέρα έγινε όλο και πιο επικίνδυνη. Σύμφωνα με τη SAFAR, τον κύριο περιβαλλοντικό οργανισμό της χώρας, τα επίπεδα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες – ξεπέρασαν το όριο του σοβαρού κινδύνου.

Η φονική αιθαλομίχλη σκέπασε μνημεία και ουρανοξύστες, με την ορατότητα να είναι τόσο χαμηλή που αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν για καθυστερήσεις.

Σε πολλές περιοχές της πόλης, τα επίπεδα ρύπανσης ήταν πάνω από 50 φορές υψηλότερα από το ασφαλές όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με προβλέψεις, η κακή ποιότητα του αέρα αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Αιτίες της ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη βόρεια Ινδία αυξάνεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, καθώς οι αγρότες καίνε υπολείμματα καλλιεργειών στις γεωργικές περιοχές. Η καύση αυτή συμπίπτει με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, που παγιδεύουν τον καπνό στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός αυτός παρασύρεται από τους ανέμους στις πόλεις, όπου οι εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι εκπομπές από βιομηχανίες και η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλουν επίσης στην επιδείνωση της ρύπανσης, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

Νέα μέτρα

Από τη Δευτέρα, οι αρχές εφαρμόζουν το στάδιο 4 του σχεδίου GRAP (Graded Response Action Plan), το οποίο βασίζεται στη σοβαρότητα της ρύπανσης. Τα προηγούμενα στάδια του σχεδίου είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ενώ το στάδιο 4 περιλαμβάνει αυστηρότερους περιορισμούς.

Τα μαθήματα για όλες τις τάξεις, εκτός της 10ης και 12ης, θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Τα φορτηγά που δεν μεταφέρουν βασικά αγαθά απαγορεύεται να εισέλθουν στην πόλη.

Οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας που καταναλώνουν πετρέλαιο έχουν αποκλειστεί.

Όλες οι κατασκευαστικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί.

Οι αρχές προέτρεψαν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν την έξοδο από το σπίτι.

Η απελπιστική κατάσταση

Το Σαββατοκύριακο, αγρότες στη γειτονική πολιτεία Ούταρ Πραντές έκαψαν τα χωράφια τους, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες καπνού που πιθανότατα μεταφέρθηκαν από τους ανέμους στο Νέο Δελχί και τις γύρω περιοχές. Παρά την τοξική ατμόσφαιρα, πολλοί κάτοικοι συνέχισαν τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως οι πρωινές βόλτες στους αγαπημένους κήπους Lodhi της πόλης.

«Όλοι έχουν πονόλαιμο», δήλωσε ο 51χρονος καταστηματάρχης Σαντζάι Γκοέλ. «Θα έπρεπε να απαγορεύσουν την καύση των αγροτικών υπολειμμάτων… παντού υπάρχει μόνο καπνός».

Οργή και κάλεσμα για δράση

Η επιδεινούμενη ποιότητα του αέρα προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους και επίμονο βήχα. Περιέγραψαν την πόλη ως «αποκαλυπτική» και «θάλαμο αερίων». Άλλοι κάλεσαν τις αρχές να βρουν μια μόνιμη λύση για την κρίση δημόσιας υγείας. Πολλές μελέτες εκτιμούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ινδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Οι αρχές έχουν λάβει παρόμοια μέτρα στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας ακόμη και ψεκαστικά νερού και ειδικά συστήματα κατά της αιθαλομίχλης. Ωστόσο, επικριτές επισημαίνουν την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις που θα μειώσουν τη ρύπανση στη ρίζα της, αντί για προσωρινά μέτρα που απλώς μετριάζουν τις συνέπειες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-18 09:55:00

Back to top button