Ελλάδα

Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή εκκίνησης, που κυμαίνεται κοντά στο 1,2 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Θέμη Κιουρτζή.

Πέρυσι -σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης- ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (στην Αττική 1,4 ευρώ) και το 2022 διαμορφώθηκε αντίστοιχα πανελλαδικά στο 1,409 ευρώ και στην Αττική στο 1,379 ευρώ.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τα στοιχεία των καταναλώσεων τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει αποθηκεύσει πετρέλαιο για τον επόμενο χειμώνα.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι παρά το γεγονός πως ο καιρός ακόμα δεν επιβάλλει την αγορά πετρελαίου, όσοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου των διεθνών τιμών θα σπεύσουν για παραγγελίες.

«Ακούω και τιμές λίγο περίεργες που είναι κάτω του κόστους λειτουργίας. Να υπενθυμίσω ότι καύσιμο που δεν περιέχει κέρδος ή και ζημία δεν είναι νόμιμο. Άρα συνεπώς ας προσανατολιστούμε στη νομιμότητα και στη μικρή κερδοφορία που έχουν ούτως ή άλλως οι διανομείς και τα πρατήρια καυσίμων» υπογράμμισε ο κ. Κιουρτζής ενώ επισήμανε οι πολίτες να μην εμπιστεύονται καύσιμα με μικρότερες τιμές.

Παράλληλα για τις παραγγελίες δήλωσε «Υπάρχουν παραγγελίες, διότι οι περισσότεροι καταναλωτές ή μία αρκετά μεγάλη μερίδα καταναλωτών δεν προμηθεύτηκαν πέρσι πετρέλαιο με το 1:40 που έκλεισε, περιμένοντας ενδεχομένως ότι θα έχουμε μία φθηνότερη τιμή, όπως και έχουμε. Παρόλα αυτά να υπενθυμίσω ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί παραδόξως και υπερβολικά ένεκα των πολέμων και ιδιαίτερα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Όμως συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος και έχει προστεθεί ακόμη ένας πόλεμος. Παρόλα αυτά οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες. Να σας πω πάλι ότι σε πολλές περιπτώσεις όταν έχουμε πόλεμο δεν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών. Αν θέλετε έχουμε κάποιες εξάρσεις, διότι σε χρηματιστηριακά προϊόντα και ιδιαίτερα διεθνή χρηματιστηριακά προϊόντα υπάρχει έντονη κερδοσκοπία από πάρα πάρα πολύ λίγους».

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 09:53:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button