Υγεία

Ξεκίνησε η αποστολή SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, η αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ από χθες, Πέμπτη, ξεκίνησε η αποστολή των υπόλοιπων 2,5 εκατομμυρίων SMS στις δικαιούχους του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Δικαιούχοι του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας από 50 έως 69 ετών οι οποίοι σε πρώτη φάση θα λάβουν ειδοποίηση, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για την δωρεάν προμήθεια του self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Το συγκεκριμένο self-test, το οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του, ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί μια ένδειξη καρκίνου του παχέους εντέρου.

Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ θα δείξει την ανάγκη ή όχι διενέργειας περαιτέρω εξετάσεων.

Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία

Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία του προγράμματος βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self-test, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνει:

  • δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία
  • δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test)
  • ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης
  • δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Αδ. Γεωργιάδης: Μην προσπεράσετε το μήνυμα

«Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μήνυμα για το δικαίωμα να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Συμπλήρωσε ότι «ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους αλλά αν τον προλάβεις στην αρχή θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει τη ζωή».

«Η κυβέρνηση μας και το υπουργείο Υγείας εφαρμόζουμε αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εύγε στην Ειρήνη Αγαπηδάκη για την εξαιρετική της δουλειά σε αυτόν τον τομέα!» σημείωσε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 14:58:02

Back to top button