Ελλάδα

Νεκρός χρυσαετός από δηλητηριασμένο δόλωμα στα Βαρδούσια Όρη

Δηλητηριασμένος εντοπίστηκε ένας χρυσαετός το Μεγάλο Σάββατο (4/5) σε ορεινή περιοχή στα βόρεια Βαρδούσια.

Για το περιστατικό ενημέρωσε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ένας πολίτης. Από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο οργανισμός διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για νεαρό Χρυσαετό, ενώ ήταν εμφανείς οι ενδείξεις δηλητηρίασης, όπως η στάση του νεκρού ζώου και τα σφιγμένα σε γροθιά νύχια.

Έρευνα για δηλητηριασμένα δολώματα

ΟΦΥΠΕΚΑ

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και με τη συνεργασία και βοήθεια του Δασαρχείου Σπερχειάδας το νεκρό πουλί συλλέχθηκε άμεσα και αποθηκεύτηκε για περαιτέρω αναλύσεις.

Δυνάμεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δασαρχείου Σπερχειάδας εντόπισαν σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία που είχε εντοπιστεί ο χρυσαετός, ο σκύλος υπέδειξε ένα σημείο στο έδαφος, όπου με προσεκτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά νεκρά έντομα, ενώ το χώμα και η βλάστηση ήταν συμπιεσμένα.

XRYSAETOS, XRISAETOS, ENTOMA

Τα νεκρά έντομα που εντοπίστηκαν στο σημείο

ΟΦΥΠΕΚΑ

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών εντόμων είναι δείγμα ότι στο συγκεκριμένο σημείο πιθανόν ήταν τοποθετημένο κάποιο μεγάλο, δηλητηριασμένο δόλωμα, το οποίο ενδεχομένως αφαιρέθηκε, στη συνέχεια.

Τα νεκρά έντομα συλλέχθηκαν για να αποτραπούν δευτερογενείς δηλητηριάσεις εντομοφάγων ζώων (π.χ. μικρά πουλιά), αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-09 15:58:20

Back to top button