Κόσμος

Νίκη αλλά χωρίς αυτοδυναμία για το κεντροδεξιό κόμμα Gerb στις εκλογές στη Βουλγαρία

Πρώτο κόμμα το κεντροδεξιό Gerb στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία την Κυριακή (27.10.2024). Ωστόσο, το Gerb του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, δεν κατακτά την αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Το συντηρητικό Gerb συγκέντρωσε πάνω από το 25% των ψήφων στις έβδομες βουλευτικές εκλογές που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βουλγαρία.

Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ούτε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε συμμάχους για να κυβερνήσει, τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Οι δυνάμεις των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές:

Το Gerb κερδίζει με ποσοστό 26,4%, το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD) παραμένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 15%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Το εθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννησης) ακολουθεί με ποσοστό περίπου 13%.

Οι σημερινές εκλογές προκηρύχθηκαν αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις προηγούμενες εκλογές, στις 9 Ιουνίου, όπου κανένα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το exit pollk της εταιρείας Alpha Research και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το Gerb θα έχει 74 έδρες στη 240μελή Βουλή, το CC/BD 42 και η «Αναγέννηση» 36.

To άρθρο Νίκη αλλά χωρίς αυτοδυναμία για το κεντροδεξιό κόμμα Gerb στις εκλογές στη Βουλγαρία δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 20:54:00

Back to top button