Οικονομία

Νέο έργο 25 εκατ. ευρώ για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο

Σε ρυθμούς Τεχνητής Νοημοσύνης θα κινείται το… ελληνικό Δημόσιο καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει νέο έργο που θα αφορά νέες εφαρμογές σχεδιασμένες να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημόσιων φορέων,

Σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, στις αρχές Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο θα τρέξει μέσω συμφωνίας-πλαίσιο με μάξιμουμ πέντε εταιρίες αναδόχους με ειδίκευση σε εργαλεία ΑΙ, ενώ θα τρέχει τμηματικά μέσω εκτελεστικών συμβάσεων με όριο προϋπολογισμού τα 25 εκατ. ευρώ.

Το έργο αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Ελλάδα στην αιχμή της ψηφιακής καινοτομίας στην Ευρώπη. Έρχεται προσθετικά στην γενικότερη πολιτική που έχει βάλει σε πρώτο πλάνο την τεχνητή νοημοσύνη. 

Έχει προηγηθεί ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, ο μεγαλύτερος υπολογιστής στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, και στη λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500). που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για το ελληνικό A.I. Factory που φέρει την ονομασία «Pharos», και αποσκοπεί στο να είναι το «one-stop-shop» για επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης ή να αναπτύξουν τις υπάρχουσες δυνατότητές τους σε αυτόν τον τομέα.

Η κυβέρνηση, μέσω της Ειδικής Επιτροπής για την ΤΝ, έχει ήδη παραδώσει μια εκτενή μελέτη που αναλύει πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει στον τομέα της ΤΝ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνολογία αυτή και να επιτύχει άλματα στην παραγωγικότητα μέσω της ευέλικτης εφαρμογής της σε πολλούς τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινείται η εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος Νοεμβρίου, Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εξισορροπήσει τις ανησυχίες και τους φόβους γύρω από την ΤΝ με την ανάγκη να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της ως εργαλείο για τη βελτίωση της δημόσιας πολιτικής και την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε βασικούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία, η εθνική άμυνα, η δημόσια διοίκηση και η γεωργία.

Η δημιουργία ενός ευέλικτου κανονιστικού πλαισίου είναι επίσης κρίσιμη για την προσέλκυση ιδιωτικών εταιρειών και την εξασφάλιση μιας ισχυρής διακυβέρνησης για την ΤΝ, με στόχο να ρυθμιστούν οι τομείς όπου η τεχνολογία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Υφιστάμενες εφαρμογές ΤΝ στο Δημόσιο

Η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς με τη δημιουργία και εφαρμογή δύο βασικών εργαλείων:

  • Ψηφιακός Βοηθός «mAigov»: Εγκαινιάστηκε πρόσφατα με σκοπό να διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το Δημόσιο, προσφέροντας ταχύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες. Ο «mAigov» λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός, παρέχοντας εξατομικευμένες πληροφορίες και υπηρεσίες για τις ανάγκες του πολίτη.
  • Εφαρμογή ΤΝ στο Κτηματολόγιο: Παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες και στόχο έχει την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου στις διαδικασίες του Κτηματολογίου. Το εργαλείο αυτό μειώνει τον χρόνο για τον νομικό έλεγχο κατά το ήμισυ, από 30 λεπτά σε μόλις 10-15 λεπτά, βελτιώνοντας έτσι την ταχύτητα και ακρίβεια των διοικητικών διαδικασιών.

Αυτά τα εργαλεία είναι μόνο η αρχή, και η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση της χρήσης της ΤΝ σε άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας, καθώς και την ενίσχυση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για την προστασία των πολιτών.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-14 08:04:00

Back to top button