Υγεία

Νέος γύρος προσλήψεων για το 2025

Εμβόλια γρίπης, αύξηση της ιατρικής επίσκεψης, νέες προσλήψεις και διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής απασχόλησαν χθες το υπουργείο Υγείας.

Πρωτίστως ανακοινώθηκε η έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού. Όλα τα συμβατικά εμβόλια θα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν στα φαρμακεία ενώ τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή και συνιστώνται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Η δεύτερη ανακοίνωση για στόματος υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αφορούσε τις προσλήψεις στο ΕΣΥ οι οποίες θα συνεχιστούν. Έπειτα από τις 6.000 που προκηρύχθηκαν φέτος αναμένονται ακόμα 4.000 για το 2025. Ωστόσο, σε συνάντησή του με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ του ζητήθηκε να προκηρύξει νέες θέσεις ΕΟΠΥΥ, που είναι παγωμένες από το 2012, ενώ για να υπάρχει διαφάνεια πρότειναν την επιβεβαίωση των επισκέψεων μέσω αναγγελίας της στον ασθενή με SMS/e-mail ή OTP, το οποίο και αποδέχθηκε ο υπουργός. Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζήτησαν επίσης αναπροσαρμογή της τιμής ιατρικής επίσκεψης από τα 10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη σε 20 ευρώ μικτά κάτι που δεν αποδέχθηκε ο υπουργός λέγοντας ότι αν και είναι δίκαιο αίτημα, δεν μπορεί να διαθέσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την ικανοποίηση του. Σύμφωνα με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, το ετήσιο κόστος των επισκέψεων σε ειδικούς ιατρούς αντιστοιχεί στο 0,65% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και είναι εξαιρετικά χαμηλό για την αμοιβή της ιατρικής εξέτασης.

Όσον αφορά το κομμάτι του φαρμάκου ο γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Market Access τόνισε ότι το υπουργείο προγραμματίζει στρατηγικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση και βελτίωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής. Έδωσε έμφαση στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025, επισημαίνοντας τα οφέλη της εναρμόνισης της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς ο κανονισμός θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 11:29:08

Back to top button