![Νέα προειδοποίηση Τσελέντη: «Βλέπει» ισχυρό σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες Νέα προειδοποίηση Τσελέντη: «Βλέπει» ισχυρό σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες](https://img.cnngreece.gr/img/1200/630/90/2025/02/11/b69b4779-4443031-og.jpg?t=IKs--nvjxzHZhjVmBmc4QA)
Νέα προειδοποίηση Τσελέντη: «Βλέπει» ισχυρό σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, σε ανάρτηση του, ο Άκης Τσελέντης, τονίζοντας πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να σημειωθεί σεισμός έξι ρίχτερ στην περιοχή των Κυκλάδων. Υπογραμμίζει δε ότι «το χειρότερο σενάριο ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού».
Μάλιστα, ο σεισμολόγος εξηγεί ότι υπάρχει «αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανόδου του μάγματος» προσθέτοντας ότι, τόσο o ενδεχόμενος σεισμός των 6 Ρίχτερ, όσο και ο ενδεχόμενος μεγαλύτερος σεισμός, «θα δώσουν τσουνάμι».
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο
Ο Άκης Τσελέντης εξηγεί ότι το χειρότερο σενάριο είναι «να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού», πράγμα το οποίο όπως επισημαίνει «δεν φαίνεται», σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του ρήγματος (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο».
Δείτε όλη την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Μετά από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα Σεισμολογικών δεδομένων καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.
4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.
5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.
6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.
7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.
8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.
9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψημότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτη τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου)
10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι. Μία παρατήρηση τώρα. Έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους από την Ελλάδα έως τις ζούγκλες της Παπούα και την Ανταρκτική (το έχετε δει στις αναρτήσεις στο τοίχο μου).
Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα;
Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι
Ας αφήσουν τα ΜΜΕ τους επιστήμονες να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρουν τον Σαντορινιό θεωρίες για το τι είναι αυτά τα φανταχτερά όργανα και πως θα τοποθετούν με πιασάρικες εικώνες και πολλά ανούσια μπλαμπλα.
Τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ»
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-12 09:08:00