Κόσμος

Νέα «μεσολάβηση» Ερντογάν για εκεχειρία στην Ουκρανία

Καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη συνέχιση της αρωγής της πατρίδας του στον πόλεμο κατά της Μόσχας, ενδέχεται να διανοίγονται νέες προοπτικές για τη διπλωματία, με στόχο μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός.

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Κλάουντιο Τίτο της La Repubblica κάνει λόγο για «νέα τουρκική μεσολάβηση» με πυλώνες το «πάγωμα» της σύρραξης και την «προστασία» της Ουκρανίας υπό την ομπρέλα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει πως προς το παρόν πρόκειται απλά για μια «άτυπη υπόθεση», η οποία άρχισε να συζητιέται στο περιθώριο πρόσφατων συνεδριάσεων του ΝΑΤΟ, παρουσία και του νέου γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε. Θεωρεί, όμως, πως θα μπορούσε να συμβάλει στο να εισέλθει σε μια νέα φάση ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και περισσότερο από 2,5 χρόνια.

Το ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο τον δικό του και της Τουρκίας, όσον αφορά τις εξελίξεις, είναι γνωστό εδώ και καιρό, με τον δημοσιογράφο της La Repubblica να θυμίζει τη σημαντική συνδρομή της Αγκυρας στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας (αν και πρόσφατα η Μόσχα την παραβίασε αρκετές φορές, βάλλοντας, επίσης, κατά περιοχών που θεωρούνται τρόπον τινά «προστατευμένες», καθότι σημαντικές για την παραγωγή και τη μεταφορά των σιτηρών).

Οσον αφορά το παρόν και, κυρίως, το μέλλον, αποτελεί γεγονός –σύμφωνα, πάντα, με το ιταλικό ρεπορτάζ– πως η Τουρκία βολιδοσκοπεί τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει έδαφος για τερματισμό των εχθροπραξιών μέσω ενός «παγώματος» της σύρραξης, εν μέρει όπως συνέβη στην Κορέα: επισήμως δεν θα υπάρξει αλλαγή συνόρων, ενώ στην πράξη η νέα διαχωριστική γραμμή θα ακολουθεί τη γραμμή του μετώπου, με την Ουκρανία να λαμβάνει ως αντάλλαγμα την άμεση ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εξασφαλίζοντας, έτσι, την «απόλυτη» προστασία της υπόλοιπης επικράτειάς της.

Κάποια σημαντική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση σίγουρα δεν αναμένεται, τουλάχιστον έως την επομένη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες. Συγχρόνως, όμως, οι ίδιες οι αμερικανικές εκλογές τρόπον τινά ευνοούν τις όποιες προσπάθειες για την προετοιμασία του εδάφους, δεδομένου ότι όποιος/όποια επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση, κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει τον άμεσο τερματισμό της σύρραξης, πατώντας πάνω στις όποιες βάσεις θα υπάρχουν ήδη.

Ο Κλάουντιο Τίτο κρίνει πως η «τουρκική λύση» είναι κάτι παραπάνω από μια «ανεπίσημη υπόθεση», σημειώνοντας σχετικά πως τα 32 κράτη-μέλη της Συμμαχίας διερωτώνται ήδη εάν θα χρειαστεί να αποσταλεί και στο Κίεβο επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στη Χάγη.

Σημειώνει επίσης πως όταν ο Ζελένσκι έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούλιο, για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου, ο πρόεδρος Μπάιντεν, δεν το καλοείδε, τόσο λόγω των πόρων που θα απαιτούνταν για την εφαρμογή του όσο και για το αίτημα περί άνευ όρων ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν, πλέον, τάχιστα, σε σχέση με το παρελθόν, και ο ουκρανός ηγέτης γνωρίζει πως μετά από τις εκλογές θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο, με βάση καταρχήν το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το πώς θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε οι συνθήκες: «οι σπόροι της διπλωματίας που σπέρνονται σήμερα, θα μπορούσαν να βλαστήσουν», σχολιάζει ο Κλάουντιο Τίτο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-12 11:46:23

Back to top button