Επιστήμη

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσα λεπτά καθημερινής άσκησης αντισταθμίζουν την καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή δεν κάνει καλό στην υγεία μας καθώς έχει συνδεθεί με μια μακρά λίστα από χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμη και πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, μόνο 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση, μπορεί να αντισταθμίσει 10 ώρες ακινησίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση μελετών που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Νορβηγία. Στις μελέτες αυτές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν το 2020, συμμετείχαν συνολικά 44.370 άτομα από τέσσερις χώρες τα οποία φορούσαν ρολόι γυμναστικής (fitness tracker). Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο καθισμένα και δεν ασκούνταν τακτικά, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Τα άτομα που κάνουν περίπου 30-40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κινδύνου θανάτου από εκείνα που δεν περνούν πολύ χρόνο καθισμένα», εξήγησαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ανάλυσης είναι ότι βασίστηκε σε σχετικά αντικειμενικά δεδομένα από φορετά – όχι σε πληροφορίες που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε παράλληλα με την έκδοση των Παγκόσμιων Κατευθυντήριων Γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2020 για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά, που συγκεντρώθηκαν από 40 επιστήμονες σε έξι ηπείρους.

«Όπως τονίζουν αυτές οι οδηγίες, κάθε σωματική δραστηριότητα μετράει και οποιαδήποτε ποσότητα είναι καλύτερη από το τίποτα», δήλωσε ο ερευνητής της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας του πληθυσμού Εμμανουήλ Σταματάκης από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

«Οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να προστατεύσουν την υγεία τους και να αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες της σωματικής αδράνειας» πρόσθεσε.

Η έρευνα είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι οποίες συνιστούν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καθιστικής ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 15:55:16

Back to top button