Κόσμος

Νέα «κόλπα» του Έντι Ράμα με την απογραφή και τη μειονότητα καταγγέλλει η «Ομόνοια» – Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Σε ένα ακόμη «τέχνασμα» καταφεύγει ο Έντι Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός  της Αλβανίας «εργαλειοποιεί» την απογραφή πληθυσμού, έτσι ώστε να την εμφανίσει συρρικνωμένη. Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Αθήνας για το νέο «κόλπο» του Έντι Ράμα, πίσω από την απογραφή πληθυσμού να παρουσιάσει λιγότερη την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Τις επιφυλάξεις του ελληνικού ΥΠΕΞ σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία, εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης:

«Τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά».

Όπως τόνισε, «οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως αποδεικνύουν ότι η σταθερότητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ευμετάβλητη. Και μας φέρνει μπροστά στη μεγάλη ευθύνη να πράξουμε το ορθό, αυτό το οποίο οφείλουμε στην ιστορία, αυτό το οποίο οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

Όλα αυτά ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στα Τίρανα για την οριστική έκπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη και η ανακοίνωση νέων εκλογών στον Δήμο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

«Αναμένουμε από την Αλβανία να κάνει το αυτονόητο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη, επισημαίνοντας:

«Να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο επιβάλλει τη δυνατότητα του, εκλεγμένου, πλέον, αιρετού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αναλάβει τα καθήκοντά του και να συμμετέχει πλήρως».

Η ανακοίνωση της «Ομόνοιας»

Η «Ομόνοια» με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Απογραφής σε ό,τι αφορά τη δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» και καταγγέλλει ότι «η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και συνιστώσες της που η πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρήσει ως τέτοιες».

Η «Ομόνοια», επίσης, καταγγέλλει και τη μεθοδευμένη συρρίκνωση των στοιχείων που αφορούν τον αριθμό που δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων.

To άρθρο Νέα «κόλπα» του Έντι Ράμα με την απογραφή και τη μειονότητα καταγγέλλει η «Ομόνοια» – Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 00:25:53

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button