Περιβάλλον

Νέα Ζηλανδία: Σε παραλία εξόκειλε η πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου

Το καλύτερα διατηρημένο δείγμα της σπανιότερης φάλαινας στον κόσμο -ένα είδος που δεν έχει δει ποτέ κανείς ζωντανό- ξεβράστηκε σε μια απομακρυσμένη παραλία της Νέας Ζηλανδίας.

Μόνο έξι δείγματα της οδοντοφόρας φάλαινας του είδους Mesoplodon traversii, τα περισσότερα σκελετοί, ήταν γνωστά στην επιστήμη πριν από την ανακάλυψη της φάλαινας που εξόκειλε στις ακτές την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες θα έχουν έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία να μελετήσουν την ανατομία του μυστηριώδους είδους, να δουν πώς τρέφεται και να βρουν στοιχεία για το πού ζουν.

«Οι φάλαινες αυτές είναι ένα από τα πιο ελάχιστα γνωστά είδη μεγάλων θηλαστικών της σύγχρονης εποχής», δήλωσε την Τρίτη ο Γκέιμπ Ντέιβις, υπεύθυνος παράκτιων επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Διαφύλαξης και Προστασίας της Φύσης της Νέας Ζηλανδίας.

«Από το 1800, μόνο έξι δείγματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και όλα, εκτός από ένα, ήταν στη Νέα Ζηλανδία. Από επιστημονική άποψη και από άποψη διαφύλαξης του είδους, αυτό είναι τεράστια πρόοδος».

Οπως σημειώνουν οι Times, δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ζωντανές εμφανίσεις παρόμοιων φαλαινών. Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1874 όταν βρήκαν μια κάτω γνάθο και δύο δόντια στα νησιά Τσάθαμ, ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Το δείγμα αυτό, μαζί με σκελετικά υπολείμματα δύο άλλων δειγμάτων που βρέθηκαν στην ηφαιστειακή Λευκή Νήσο της Νέας Ζηλανδίας και στο νησί Ρουβινσώνας Κρούσος της Χιλής, επέτρεψε στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν το είδος το 2002, σύμφωνα με το μουσείο Te Papa της Νέας Ζηλανδίας.

Η φάλαινα μεταφέρθηκε γρήγορα σε αποθήκη σε συνθήκες ψύξης για να διατηρηθεί.

Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας για να σχεδιάσουν τον τρόπο εξέτασής της, ανέφερε η Υπηρεσία Διαφύλαξης και Προστασίας της Φύσης.

Οι Μαορί θεωρούν τις φάλαινες «taonga», δηλαδή έναν ιερό θησαυρό με πολιτισμική σημασία.

Τον Απρίλιο, οι αρχηγοί των ιθαγενών του Ειρηνικού υπέγραψαν συνθήκη που αναγνωρίζει τις φάλαινες ως «νομικά πρόσωπα», αν και η δήλωση δεν έχει γίνει νόμος από τα συμμετέχοντα έθνη.

Προς το παρόν δεν είναι τίποτα γνωστό για τον βιότοπο των φαλαινών αυτών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ζουν βαθιά στον ωκεανό και ότι βγαίνουν στην επιφάνεια τόσο σπάνια, που είναι αδύνατο να εντοπίσουν το σημείο όπου ζουν. Ξέρουν μόνο ότι βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό -όπου βρίσκονται μερικές από τις βαθύτερες ωκεάνιες τάφροι του κόσμου.

Γενετικά δείγματα από το τελευταίο εύρημα έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο του Οκλαντ. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επεξεργαστούν το DNA και να επιβεβαιώσουν την ταυτοποίηση του είδους.

Από το 1840, έχουν καταγραφεί στη Νέα Ζηλανδία, περισσότερα από 5.000 περιστατικά στα οποία έχουν εξοκείλει φάλαινες.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-17 15:54:53

Back to top button