
Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια – ο Τραμπ αποκαλεί τους δασμούς «φάρμακο»
Συνεχίζεται το σοκ στις παγκόσμιες αγορές από τους σαρωτικούς τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίμετρα της Κίνας. Τα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας, που άνοιξαν πρώτα τη Δευτέρα, είδαν τους δείκτες τους να κατρακυλούν για μία ακόμα ημέρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ξένες κυβερνήσεις θα πρέπει να πληρώσουν «πολλά χρήματα» για να άρουν οι ΗΠΑ τους σαρωτικούς δασμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «φάρμακο».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One αργά το βράδυ της Κυριακής, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για τις απώλειες της αγοράς που έχουν ήδη εξαφανίσει σχεδόν έξι δισ. δολάρια σε αξία από τις αμερικανικές μετοχές. «Δεν θέλω να πέσει τίποτα. Αλλά μερικές φορές πρέπει να παίρνεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι», είπε.
Βουτιά πάνω από 12% κατέγραψε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα), στη χειρότερη συνεδρίασή του εδώ και πάνω από 16 χρόνια, ενώ το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραφε πτώση 7,7%.
Οι μετοχές των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών Alibaba και Tencent υποχώρησαν περισσότερο από 8%.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρείες και τις ξένες επενδύσεις.
«Τα κινεζικά αντίμετρα έχουν στόχο όχι μόνο να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των αμερικανικών επιχειρήσεων (στην Κίνα), αλλά επίσης να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στον σωστό δρόμο ενός πολυμερούς εμπορικού συστήματος», δήλωσε ο Λινγκ Λι, υφυπουργός Εμπορίου, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε πτώση σχεδόν 9% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, σημείωσε ο Guardian, καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση εξαιτίας των δασμών συνέχισαν να επηρεάζουν τις αγορές.
Ο δείκτης Nikkei έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2023.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ζητά από τον Τραμπ να μειώσει τους δασμούς, αλλά δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «δεν θα έρθουν από τη μια μέρα στην άλλη».
«Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς χρηματοδοτικής στήριξης για τις εγχώριες επιχειρήσεις και της λήψης μέτρων για την προστασία των θέσεων εργασίας, δήλωσε στο Κοινοβούλιο.
Στη Νότια Κορέα, η διαπραγμάτευση του δείκτη Kospi διακόπηκε για πέντε λεπτά τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές κατέρρευσαν.
Το χρηματιστήριο της Ταϊβάν υποχώρησε σχεδόν 10% στο άνοιγμα της Δευτέρας, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την ανακοίνωση των δασμών λόγω διήμερης αργίας την περασμένη εβδομάδα.
Ηταν η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια μονάδων και ποσοστών που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το βράδυ της Κυριακής η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ταϊβάν ανακοίνωσε μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας. Λίγο μετά το άνοιγμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Σέρμαν Λιν δήλωσε ότι θα συντονιστούν με τη ρυθμιστική αρχή εάν χρειαστούν περισσότερα μέτρα.
Οι αυστραλιανές μετοχές σημείωσαν επίσης απότομη πτώση, με περισσότερα από 160 δισ. δολάρια να διαγράφονται από τις αγορές στις πρώτες συναλλαγές.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας: «Αναμένουμε πιο διαχειρίσιμες επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία, αλλά εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι το αυστραλιανό ΑΕΠ θα δεχθεί πλήγμα και ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στις τιμές εδώ».
Ο Τραμπ είπε ότι μίλησε με ευρωπαίους και ασιάτες ηγέτες το Σαββατοκύριακο, οι οποίοι ελπίζουν να τον πείσουν να μειώσει τους δασμούς που φτάνουν το 50% και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.
«Ερχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουν να μιλήσουν, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση αν δεν μας πληρώσουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Την Κυριακή, οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους δασμούς ως μια έξυπνη επανατοποθέτηση των ΗΠΑ στην παγκόσμια εμπορική τάξη.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι περισσότερα από 50 κράτη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης.
Ούτε ο Μπέσεντ ούτε άλλοι αξιωματούχοι κατονόμασαν τις χώρες ή ανέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες. Αλλά η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με πολλές κυβερνήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μια υλικοτεχνική πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ και να παρατείνει την οικονομική αβεβαιότητα, επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.
Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να αναμένεται ύφεση, επικαλούμενος την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, πριν την ανακοίνωση των δασμών.
Ο Τόνι Σίκαμορ, χρηματιστηριακός αναλυτής στο Σίδνεϊ, δήλωσε στον Guardian: «Τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο σήμερα το πρωί. Η έλλειψη αντίδρασης από τον Τραμπ και από τον Μπέσεντ, όσον αφορά τα επίπεδα ανησυχίας τους που φαίνεται να είναι πολύ, πολύ χαμηλά όσον αφορά την αναστάτωση της αγοράς. Εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους αναδίπλωση των ανακοινώσεων, τότε οδεύουμε προς ένα γεγονός ρευστότητας και η ρευστότητα θα απορροφηθεί από αυτές τις αγορές σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan εκτιμούν τώρα ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ για το σύνολο του έτους κατά 0,3%, από προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,3%, και ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 5,3% από 4,2% τώρα.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε το Σαββατοκύριακο στη Φλόριντα, παίζοντας γκολφ και δημοσιεύοντας την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικό βίντεο.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι των ΗΠΑ άρχισαν να εισπράττουν το Σάββατο τον μονομερή δασμό 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες.
Οι υψηλότεροι «αμοιβαίοι» δασμολογικοί συντελεστές από 11% έως 50% για μεμονωμένες χώρες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη.
Πώς αντέδρασαν άλλες χώρες
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη σηματοδοτήσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την αποφυγή των δασμών.
Στην πρώτη του σημαντική παρέμβαση από τότε που οι ΗΠΑ εγκαινίασαν μια νέα οικονομική εποχή την περασμένη εβδομάδα, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παρέμβει για να στηρίξει βασικές βρετανικές βιομηχανίες.
Πρόκειται να ανακοινώσει σχέδια για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις αυτοκινητοβιομηχανίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εκπληρώσουν τον στόχο να σταματήσουν οι πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2030.
Άλλοι τομείς που θα πληγούν από τους δασμούς του Τραμπ, αναμένεται να λάβουν στήριξη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σημείωσε ο Guardian.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν προσέφερε την Κυριακή μηδενικούς δασμούς ως βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δεσμεύτηκε για την άρση των εμπορικών φραγμών και δήλωσε ότι οι εταιρείες της χώρας του θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ζητήσει αναστολή της επιβολής δασμών στα προϊόντα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης με τον Τραμπ τη Δευτέρα.
Ενας ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα για τους δασμούς 26% και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια πιθανή συμφωνία.
Στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύτηκε την Κυριακή να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από έναν σχεδιαζόμενο δασμό 20% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιταλοί οινοπαραγωγοί και εισαγωγείς από τις ΗΠΑ, σε μια έκθεση κρασιού στη Βερόνα την Κυριακή, δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη απώλειες και φοβούνται ακόμα μεγαλύτερες.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, αρνήθηκε ότι οι δασμοί αποτελούσαν μέρος μιας στρατηγικής του Τραμπ για την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών προκειμένου να πιέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «πολιτικός εξαναγκασμός» της κεντρικής τράπεζας.
Σε μια ανάρτηση στο Truth Social την Παρασκευή, ο Τραμπ ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο υπονοούσε ότι οι δασμοί του αποσκοπούσαν στο να σφυροκοπήσουν επίτηδες το χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν σε μείωση των επιτοκίων.
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδότησε την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το αν οι δασμοί του Τραμπ αποτελούν μέρος ενός μόνιμου νέου δασμολογικού καθεστώτος ή απλώς μια διαπραγματευτική τακτική, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ελάφρυνση των δασμών μέσω παραχωρήσεων από άλλες χώρες.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-07 10:13:00