Κόσμος

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει: Και όμως, η Γη είχε δακτύλιους πριν από 466 εκατ. χρόνια

Πριν από 466 εκατομμύρια χρόνια η Γη είχε έναν δακτύλιο, όπως ο πλανήτης Κρόνος, τον οποίο είχαν σχηματίσει συντρίμμια αστεροειδούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο δακτύλιος των συντριμμιών, ο οποίος πιθανότατα διήρκεσε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να οδήγησε σε παγκόσμια ψύξη και να συνέβαλε ακόμη και στην πιο ψυχρή περίοδο στη Γη τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει το Space.com.

Αυτό προκύπτει από μια νέα ανάλυση 21 θέσεων κρατήρων σε όλο τον κόσμο, για τις οποίες οι ερευνητές υποψιάζονται ότι δημιουργήθηκαν από την πτώση συντριμμιών ενός μεγάλου αστεροειδούς στην Ορδοβίκια περίοδο (μεταξύ 488 και 443 εκατ. ετών πριν), κατά την οποία ο πλανήτης μας γνώρισε δραματικά αυξημένες συγκρούσεις αστεροειδών.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Άντι Τόμκινς, καθηγητή πλανητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα του τρόπου με τον οποίο κινήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες του πλανήτη μας στο παρελθόν για να χαρτογραφήσει πού βρίσκονταν οι κρατήρες όταν σχηματίστηκαν για πρώτη φορά πριν από περισσότερα 400 εκατομμύρια χρόνια. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όλοι οι κρατήρες είχαν σχηματιστεί σε απόσταση 30 μοιρών από τον ισημερινό, γεγονός που υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκαν από την πτώση συντριμμιών ενός και μόνο μεγάλου αστεροειδούς. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.

«Υπό κανονικές συνθήκες, οι αστεροειδείς που χτυπούν τη Γη μπορούν να χτυπήσουν σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος, τυχαία. Είναι εξαιρετικά απίθανο και οι 21 κρατήρες αυτής της περιόδου να σχηματίζονται κοντά στον ισημερινό, αν δεν είχαν σχέση μεταξύ τους», δήλωσε ο Τόμκινς.

Οι δακτύλιοι συντριμμιών τυπικά σχηματίζονται πάνω από τους ισημερινούς των πλανητών, όπως συμβαίνει με εκείνους γύρω από τον Κρόνο, τον Δία, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, λένε οι επιστήμονες. Οι πιθανότητες αυτές οι θέσεις πρόσκρουσης να δημιουργήθηκαν από άσχετες, τυχαίες πτώσεις αστεροειδών είναι περίπου 1 στα 25 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Προκάλεσε εποχή παγετώνων

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αστεροειδής που δημιούργησε τον δακτύλιο θα είχε πλάτος περίπου 12,5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο δακτύλιος αυτός θα επηρέαζε σημαντικά το κλίμα του πλανήτη μας. Επειδή ο άξονας της Γης έχει κλίση σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον ήλιο, ο δακτύλιος θα έριχνε σκιά σε τμήματα της επιφάνειας του πλανήτη μας, η οποία μπορεί να είχε προκαλέσει παγκόσμια ψύξη.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να συνέβαλε στη δραματική ψύξη του πλανήτη μας πριν από 465 εκατομμύρια χρόνια, η οποία οδήγησε στην ψυχρότερη περίοδο των τελευταίων μισού δισεκατομμυρίου ετών, γνωστή ως Χιρνάντια Εποχή των Παγετώνων. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα φαινόταν ο δακτύλιος από τη Γη ή πόσο φως θα έκοβε ή πόσα συντρίμμια θα έπρεπε να υπάρχουν στον δακτύλιο για να μειωθεί η θερμοκρασία στη Γη», δήλωσε ο Τόμκινς.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 07:15:25

Back to top button