Κόσμος

Μόσχα: Η πλούσια Ρωσίδα, ένα διαζύγιο και μια φονική επιδρομή

Εκείνος εμφανίστηκε μαζί με ένοπλους άνδρες, τους οποίους αποκάλεσε «συναδέλφους» του. Εκείνη τοποθέτησε φρουρούς στο λόμπι της επιχείρησής της, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Το διαζύγιό τους και η διαμάχη τους για τη μοίρα της μεγαλύτερης εταιρείας διαδικτυακού λιανικού εμπορίου της Ρωσίας κλιμακώθηκε στο κέντρο της Μόσχας την Τετάρτη, με συνολικό απολογισμό δύο νεκρούς, πέντε τραυματίες και δεκάδες κρατουμένους – ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η διαμάχη ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι της Τατιάνα και του Βλαντίσλαβ Μπακαλτσούκ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εδώ και μήνες, προκαλώντας ακόμη και την παρέμβαση του ισχυρού άνδρα ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Το διακύβευμα της έριδας δεν είναι μόνο ο γάμος, αλλά και το μέλλον της εταιρείας Wildberries, που ίδρυσε η Μπακαλτσούκ – μια αγορά που επεξεργάζεται περισσότερες από 12 εκατομμύρια παραγγελίες κάθε μέρα, και είχε πωλήσεις που πλησίασαν τα 24 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της Μπακαλτσούκ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

Ο πυροβολισμός σημειώθηκε ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο, στο λόμπι ενός από τα πιο αριστοκρατικά κτίρια γραφείων της Μόσχας, σύμφωνα με βίντεο από τη σκηνή που δημοσίευσαν κρατικά τηλεοπτικά κανάλια. Δείχνει εύσωμους άνδρες να διαπληκτίζονται, με έναν τουλάχιστον από αυτούς να κραδαίνει ένα όπλο και στη συνέχεια να πυροβολεί.

Ο Βλαντίσλαβ Μπακαλτσούκ είπε στο ρωσικό οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC ότι έφτασε στα γραφεία της εταιρείας την Τετάρτη με «συναδέλφους» του για να διεξαγάγει «ειρηνικές διαπραγματεύσεις» σχετικά με την κατασκευή νέων αποθηκών. «Αλλά στην είσοδο των γραφείων δέχτηκα επίθεση από φρουρούς ασφαλείας» είπε ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει μικρό μερίδιο στην εταιρεία. Πρόσθεσε ότι ένας από τους συνεργάτες του τραυματίστηκε στη συμπλοκή.

Η Τατιάνα αρνείται τους ισχυρισμούς του συζύγου της, αναφέροντας σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι δεν είχαν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις μεταξύ τους. Η Μπακαλτσούκ, πλειοψηφική ιδιοκτήτρια του Wildberries, προσθέτει ότι ο σύζυγός της έκανε μια «αποτυχημένη απόπειρα εταιρικής επιδρομής».

Η Τατιάνα Μπακαλτσούκ, ιδρύτρια της εταιρείας λιανεμπορίου Wildberries, στη σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Σε μεταγενέστερη δήλωση σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram, η Μπακαλτσούκ ανέφερε κλαίγοντας: «Ενοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο γραφείο μας, ξεκίνησαν ανταλλαγή πυρών, προκάλεσαν χάος, νεαροί άνδρες πέθαναν. Βλαντίσλαβ, τι κάνεις; Πώς θα φανούν όλα αυτά στα μάτια των γονιών σου και των παιδιών μας;».

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή –υπηρεσία αντίστοιχη του FBI στη χώρα– ξεκίνησε την ποινική διερεύνηση του περιστατικού. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, δύο ρώσοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου που έφτασαν στο σημείο τραυματίστηκαν – χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με τους Times.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη ανταλλαγή πυροβολισμών, σύμφωνα με τους ανακριτές –τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων τους χαρακτήρισαν «φύλακες του κτιρίου γραφείων»–, ενώ 28 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. Κάποιοι από τους άνδρες που συμμετείχαν ήταν μαχητές πολεμικών τεχνών, όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαμάχη γύρω από την εταιρεία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Μπακαλτσούκ δήλωσε αντίθετος στα σχέδια συγχώνευσης της Wildberries με τη Russ, μια εταιρεία υπαίθριας διαφήμισης. Συμπλήρωσε ότι αν το ζευγάρι χωρίσει, ο ίδιος θα ζητήσει το 50% της εταιρείας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, η Τατιάνα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Η κόντρα έχει πλέον ήδη λάβει χαρακτήρα πολιτισμικού πολέμου με επίκεντρο τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες – ένα θέμα που επαναλαμβάνεται διαρκώς στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούλιο ο Μπακαλτσούκ έκανε δημόσια έκκληση στον τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, λέγοντας ότι η σύζυγός του «εγκατέλειψε το σπίτι» και «συνδέθηκε με μια περίεργη εταιρεία».

Σε βίντεο με τον Μπακαλτσούκ που αναρτήθηκε στο YouTube, ο Καντίροφ ανέφερε ότι η διάλυση της οικογένειας τον βρίσκει αντίθετο και πως η Wildberries είχε δεχτεί εταιρική επιδρομή. Ο τσετσένος ηγέτης υποσχέθηκε να «σταθεί στο πλευρό» του Βλαντίσλαβ «μέχρι το τέλος». «Η σύζυγος οφείλει να επιστρέψει στο σπίτι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 16:54:23

Back to top button