Μόνο το ένα τρίτο των επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης είναι σε καλή κατάσταση
Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 37% των επιφανειακών υδάτων χαρακτηρίζονταν ως τουλάχιστον καλής οικολογικής κατάστασης και το 29% ως καλής χημικής κατάστασης το 2021. Αυτό απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΕ να φέρει όλα τα υδάτινα σώματα σε καλή ποιότητα, ο οποίος αρχικά είχε τεθεί για το 2015 και πλέον έχει παραταθεί ως το 2027 – αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτή η προθεσμία θα χαθεί κατά πολύ.
«Η υγεία των υδάτων της Ευρώπης δεν είναι καλή», δήλωσε η Leena Ylä-Mononen, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ. «Τα νερά μας αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές σύνολο προκλήσεων που απειλεί την ασφάλεια των υδάτων της Ευρώπης».
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η γεωργία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της Ευρώπης, αντλώντας πάρα πολύ νερό και διοχετεύοντας πάρα πολλούς ρύπους, μαζί με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων που εκτοξεύουν τοξικά σωματίδια, αναφέρει ο Guardian.
Τμήματα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, είχαν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό υδάτινων σωμάτων σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, που αποτελεί την πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των υδάτινων οδών της ηπείρου μέχρι σήμερα.
Τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα επιφανειακά ύδατα, με το 91% αυτών να αξιολογείται τουλάχιστον ως καλής ποσοτικής κατάστασης και το 77% ως καλής χημικής κατάστασης. Και στις δύο μετρήσεις, η ποιότητα των υπόγειων υδάτων είχε βελτιωθεί κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα από το 2015.
Ποιες είναι οι λύσεις
Ο ΕΟΠ δήλωσε ότι οι λύσεις για την κακή κατάσταση των υδάτων της Ευρώπης περιλαμβάνουν τη μείωση της ζήτησης, την απελευθέρωση λιγότερων επιβλαβών ουσιών και την αποκατάσταση των ποταμών και των υγροτόπων. Οι επιστήμονες επεσήμαναν τις πλημμύρες που κατέστρεψαν την κεντρική Ευρώπη τον περασμένο μήνα ως παραδείγματα καιρικών φαινομένων που έκαναν τη δράση πιο επείγουσα.
«Η ύπαρξη ενός υγιούς υδάτινου οικοσυστήματος συμβάλλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Trine Christiansen, συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Όσο καλύτερη είναι η κατάσταση των υδάτων, τόσο πιο ικανοί είμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιο ακραία φαινόμενα».
Ο ΕΟΠ απέδωσε εν μέρει την έλλειψη βελτίωσης της χημικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων σε ρύπους με μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως ο υδράργυρος και τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας.
Το λόμπι Water Europe ζήτησε τη Δευτέρα (14/10) επενδύσεις ύψους 255 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νερό μέχρι το 2030 για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Προειδοποίησε ότι η λειψυδρία, η οποία πλήττει έναν στους τρεις Ευρωπαίους, απειλεί επίσης βασικές βιομηχανίες όπως η παραγωγή ημιαγωγών, τα κέντρα δεδομένων, το ανανεώσιμο υδρογόνο και οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 11:04:00