Οικονομία

Μπλόκο ΣτΕ στο σχέδιο αύξησης του ύψους των κτιρίων στο Χολαργό

Παράνομο κρίθηκε από το ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για την αναθεώρηση των όρων δόμησης σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Χολαργού.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 82/2024 γνωμοδότηση, έκρινε ότι πριν από τη σύνταξη της μελέτης με την οποία «επιχειρείται η πολεοδόμηση έκταση σημαντικής καταρχήν κλίμακας δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαντολογικών Επιπτώσεων, ούτε πάντως προκύπτει η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας εκτίμησης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, στο φάκελο που συνοδεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και αφορά στα οικοδομικά τετράγωνα 13, 72, 79α, 117α και 120 του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, δεν προκύπτει ότι η πολεοδομική μελέτη ή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής έχουν υποβληθεί σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επιχειρείται να αναθεωρηθούν οι όροι δόμησης του ρυμοτομικού σχεδίου σε όλες τις περιοχές του Δήμου ως προς το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος των κτηρίων και το μέγιστο συντελεστή δόμησης όπως και ο καθορισμός των χρήσεων της γενικής κατοικίας.

Επίσης, επιχειρείται να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης του πολεοδομικού κέντρου του Δήμου στα οικόπεδα με πρόσοψη επί της Λεωφόρου Μεσογείων και γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην εμπορικό τμήμα) και να καθοριστούν οι χρήσεις του τοπικού κέντρου γειτονιάς. Τέλος, επιχειρείται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Λόφου Τσάκου, ως προς το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 17:30:10

Back to top button