![Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες – «Παραμένει ο κίνδυνος, αναμένουμε τις έρευνες» Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες – «Παραμένει ο κίνδυνος, αναμένουμε τις έρευνες»](https://img.cnngreece.gr/img/1200/630/90/2025/02/10/4560725-og.jpg?t=fV6k07MLrvsTtWazrfPESA)
Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες – «Παραμένει ο κίνδυνος, αναμένουμε τις έρευνες»
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, την ώρα που νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αμοργού το μεσημέρι της Δευτέρας (10/02), ο οποίος αποτελεί την ισχυρότερη δόνηση μετά τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (9/02). Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης εκτιμά στο CNN Greece ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση μεν, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει μέχρι να υπάρξει και επίσημα αποκλιμάκωση.
Ωκεανογραφικά πλοία πρόκειται να ενταχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα στις έρευνες για τη χαρτογράφηση της Σαντορίνης, αναφέρουν πληροφορίες από την επιστημονική κοινότητα, με Έλληνες αλλά και ξένους σεισμολόγους να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για το τι συμβαίνει, καθώς οι διαδοχικοί σεισμοί εξακολουθούν να ταρακουνούν το νησί.
Την ίδια ώρα, επιχείρηση ανέλκυσης νέων σεισμογράφων αλλά και των όσων ήδη έχουν καταγράψει στοιχεία πρόκειται να ξεκινήσει στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, ενώ κατόπιν θα τοποθετηθούν και άλλοι φορητοί σεισμογράφοι στη νήσο Άνυδρο, όπου συνδυαστικά με μια υποθαλάσσια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2024 θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στο CNN Greece, παρά το μπαράζ σεισμών που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, τονίζοντας ότι κάθε δόνηση «εκτονώνει» σταδιακά την ενέργεια της σεισμικής ακολουθίας.
Την ίδια ώρα, στον βυθό της Καλντέρας αναζητούν απαντήσεις οι επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να καταγράφεται, ενώ τα δεδομένα που θα ανακτηθούν από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους σε καίρια σημεία του νησιού, αναμένεται να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο κίνδυνος παραμένει, παρά τα διαστήματα ύφεσης, καθώς η ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων βιώνει ένα «πρωτοφανές σεισμικό σμήνος» ή «σεισμική κρίση» σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-10 15:54:00