Κόσμος

Μπάιντεν για καταλήψεις στα πανεπιστήμια: «Δεν είμαστε αυταρχικό κράτος αλλά ούτε άναρχη χώρα»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, πήρε θέση για τις καταλήψεις των πανεπιστημίων από φοιτητές που τάσσονται κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, θα πρέπει να το κάνουν όμως στα πλαίσια του νόμου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν είναι αυταρχικό έθνος «όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους ή καταπνίγουμε τις διαφωνίες». «Στην πραγματικότητα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι η καλύτερη παράδοση, αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους και πρέπει να επικρατεί η τάξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η βίαιη διαμαρτυρία δεν προστατεύεται. Η ειρηνική διαμαρτυρία προστατεύεται. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

«Ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το σπάσιμο παραθύρων, το κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, η αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων και αποφοίτησης, τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

Είπε ότι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι να «προκαλούν χάος». Οι φοιτητές έχουν «το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση», ανέφερε επίσης με φόντο τις καταγγελίες εβραίων φοιτητών για «αντισημιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αντισημιτισμό ή απειλές βίας εναντίον Εβραίων φοιτητών» και δεν υπάρχει χώρος για ισλαμοφοβία ή διακρίσεις εναντίον Αραβοαμερικανών ή Παλαιστινίων Αμερικανών.

Όταν ρωτήθηκε αν οι διαδηλώσεις θα άλλαζαν τη θέση του για τη Γάζα, απάντησε αρνητικά.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-02 22:03:21

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button