Γυναίκα

Μολυσμένο με βακτήρια ένα στα τρία μελάνια

Τα ευρήματα της πρώτης του είδους μελέτης σε μελάνια που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά.

Πολλά από τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ και στο μόνιμο μακιγιάζ είναι μολυσμένα με βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη του είδους μελέτη εξέθεσαν τα προϊόντα 14 αμερικανών κατασκευαστών σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον είναι αποστειρωμένα αυτά που διατίθενται στην αμερικανική αγορά.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και κλειστά μπουκάλια περιείχαν αναερόβια βακτήρια, δηλαδή μικροοργανισμούς που είναι γνωστό ότι επιβιώνουν σε περιβάλλον με λιγοστό οξυγόνο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology. Την επιθεώρηση αυτή εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας (ASM).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η χρήση μελανιών για τατουάζ και για μόνιμο μακιγιάζ έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Ταυτοχρόνως έχουν αυξηθεί οι αναφορές για λοιμώξεις που σχετίζονται με τα μελάνια.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν 75 διαφορετικά μελάνια για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ. Εξέτασαν επίσης ανοικτούς και κλειστούς περιέκτες (μπουκάλια).

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν κλασικό επωαστήρα και έναν αναερόβιο θάλαμο για να τα ελέγξουν. Ο επωαστήρας χρησιμοποιήθηκε για να ελεγχθούν για αερόβια βακτήρια (χρειάζονται οξυγόνο για να πολλαπλασιαστούν). Ο αναερόβιος θάλαμος παρείχε τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη των βακτηρίων που δεν χρειάζονται οξυγόνο (αναερόβια).

Και τα δύο είδη βακτηρίων μπορούν να μολύνουν τα μελάνια, γι’ αυτό και ελέγχθηκαν, εξήγησε ο ερευνητής Dr. Seong-Jae (Peter) Kim, από τον Τομέα Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι έλεγχοι, τα 26 από τα προϊόντα (το 35% των μελανιών) ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Άλλα από αυτά προορίζονταν για μόνιμο μακιγιάζ και άλλα για τατουάζ.

Συνολικώς ανευρέθησαν σε αυτά 34 είδη βακτηρίων, τα 19 εκ των οποίων είναι δυνητικά παθογόνα. Δύο είδη (το ένα ήταν σταφυλόκοκκος) αναπτύχθηκαν στις αναερόβιες συνθήκες. Υπήρξαν επίσης δύο μελάνια που περιείχαν και τα δύο είδη βακτηρίων (αναερόβια και αερόβια).

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ανεξάρτητα από το αν αναγράφουν ότι είναι αποστειρωμένα, τα μελάνια ενέχουν κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική δυνητική συνέπεια. Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται φλεγμονώδεις και αλλεργικές ή ακόμα και τοξικές αντιδράσεις.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα νέα ευρήματα; Ότι «έχουν μεγάλη σημασία οι συνεχείς έλεγχοι σε αυτά τα προϊόντα για να εξασφαλίζεται πως είναι ελεύθερα μικροβίων», απάντησε ο Dr. Kim.

Και πρόσθεσε πως οι έρευνες συνεχίζονται σε δύο μέτωπα. Αφ’ ενός γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν ταχύτεροι, πιο ακριβείς και πιο εύκολοι τρόποι ανίχνευσης των βακτηρίων των μελανιών. Αφ’ ετέρου οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για την πρόληψη της επιμόλυνσης των μελανιών από μικρόβια.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-03 14:31:20

Back to top button