Πολιτική

Μητσοτάκης: Παγκόσμια επιβεβαίωση ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία

Δεύτερη μέρα της Συνόδου στην Ελβετία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης.

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια της βίας», τόνισε στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε και σε δήλωση στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων στο τι αναμένεται από το άτυπο δείπνο των ηγετών τη Δευτέρα, στο οποίο θα συμμετέχει και σε σχέση με το αν τελικά θα «κλειδώσουν» οι θέσεις για τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά θα οριστικοποιηθεί αυτό, δηλαδή ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα, τονίζοντας μάλιστα με κοινή, όπως είπε, αποδοχή από τα κράτη μέλη. Αναφέρθηκε ακόμη στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να παρατείνει τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που στηρίζει η Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ:

«Καταρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συναντά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο. Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη.

Αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμάζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη διάσκεψη επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του διεθνούς δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιοδήποτε τρόπο, της ισχύος του δυνατού, εις βάρος του πιο αδύναμου.

Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και το μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και βέβαια για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.

Γι’ αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας.

Είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

Είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ της Δευτέρας θα μπορέσουμε στο άτυπο δείπνο να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 16:23:00

Back to top button