Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών

Παρέμβαση στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον νέο υπολογισμό του κατώτατου μισθού πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο είπε: «Το νομοσχέδιο που συζητούμε μπορεί να έχει τον χαρακτήρα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά είναι και μια σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας».

Και συνέχισε: «Το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μια δύσκολη εποχή για την χώρα την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και ο κατώτατος μισθός δεν θα είναι ένα μέσο επιβίωσης αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου προκοπής».

Τόνισε ακόμα ότι: «Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ συμπαρασύροντας και τριετίες και επιδόματα. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί στο ακέραιο. Οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και αυτό τον στόχο όχι μόνο θα τον πετύχουμε αλλά και θα τον ξεπεράσουμε».

Απαντώντας στα όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι τελευταία στην Ευρώπη αλλά στην 11η θέση.

O δημόσιος διάλογος δεν έχει ανάγκη από ακοστολόγητα συνθήματα, τόνισε ακόμα.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τράπεζες και την πρόταση της αντιπολίτευσης για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών λέγοντας: «Θα ήθελα να δώσω μια απάντηση. Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στην λειτουργία των τραπεζών που χρήζουν αντιμετώπισης. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά που δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που δεν έχουν εκποιηθεί για να συνεισφέρουν οι τράπεζες στην αγορά εργασίας. Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Να περιμένετε αντιδράσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία των προβλημάτων».

Και κατέληξε: «Πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Δείτε όλη την ομιλία

Τι προβλέπει το νέο σύστημα 

Οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, είναι οι εξής:

Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ μπορεί να μειωθεί.
Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα. Λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα.
Ο μηχανισμός υπολογισμού αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας καθώς τα τελευταία 5,5 χρόνια:

* Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009.   
* Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.  
* Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830€ και ο μέσος μισθός κατά 21%. 
* 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.  
* Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.  
* Το ίδιο και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.  
* Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.  
* Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων. 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-05 17:42:00

Back to top button