Πολιτική

Μητσοτάκης για εθνικά θέματα και Αντώνη Σαμαρά: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

Σκληρή απάντηση σε όσους του ασκούν κριτική για τον διάλογο με την Τουρκία αλλά και σχόλιο για όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής.

«Επιτρέψτε μου να κάνω διάκριση απόψεων ανάμεσα σε αυτές του κ. Σαμάρα και των υπολοίπων φωνών. Οι απόψεις του είναι σεβαστές, ήταν πρωθυπουργός και είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και γίνονταν και τότε διερευνητικές επαφές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Διαπιστώνω εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα στα δεξιά της ΝΔ τα όποια κατηγορούν περίπου την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες γιατί, επειδή συζητάμε με την Τουρκία; Που ήταν οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια; Όταν αγοράζαμε τις Belharra τα Rafalle και κάναμε την παραγγελία για τα F35».

«Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής. Η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά πολιτισμένα δεν ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ήθελα να δώσω αυτή την απάντηση σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

Για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη έχει έρθει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις

Για το πώς πήγε η Σύνοδος και πού καταγράφηκαν διαφωνίες για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για τα συμπεράσματα στο μεταναστευτικό είναι πολύ θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δίνοντας σημασία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολωνία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Λευκορωσία και την Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη. Δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Αυτά τα χρόνια όμως η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση η οποία εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα. Ότι δεν είναι  δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται στην ΕΕ. Και αυτό που συμπληρώνουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Εμείς πρέπει να καθορίζουμε ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ αλλά όποιος δεν δικαιούται άσυλο πρέπει να επιστρέφει στην χώρα προέλευσής του.

Δώσαμε την εξουσιοδότηση στην Κομισιόν να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση που εξυπηρετεί και τις ελληνικές θέσεις».

Για την περίπτωση της συμφωνίας Ιταλίας – Αλβανίας και αν θα άλλαζε η νομοθεσία αν θα συμφωνούσε, είπε:

«Να ξεκαθαρίσουμε τι  κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία. Είναι μια καινούρια και ενδιαφέρουσα λύση για τις περιπτώσεις μεταναστών που συλλέγονται σε διεθνή ύδατα. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα. Οι  αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασία με βάση το ιταλικό δίκαιο. Είναι μια είναι διμερής συμφωνία Ιταλίας και Αλβανίας δεν είναι μια απόφαση που έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Αυτό που έχει αξία είναι ότι στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν για τις επιστροφές υπάρχει φράση ότι θα εξετάσουμε καινοτόμες λύσεις . Μεταξύ αυτών είναι τα κέντρα εκτός ΕΕ. Επί της αρχής βρίσκω θετική την πρόταση. Όταν τις δούμε θα τοποθετηθούμε».

Για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

«Έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με Τουρκία αλλά αυτό αφορά την επιχειρησιακή διάσταση και την καλύτερη συνεργασία -με το λιμενικό. Οι επιστροφές δεν γίνονται με την Τουρκία δεν γίνονται και  πρέπει να επιμείνουμε. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το θίγουμε. Η Ελλάδα κάνει επιστροφές αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στατιστικά μόνο ένας στους πέντε επιστρέφει.  Σημασία ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το πρόβλημα και λέει ότι αν δεν δικαιούσαι να μπεις στην Ευρώπη πρέπει να γυρίσεις. Μόνο έτσι θα στείλουμε μήνυμα στους διακινητές και σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Είναι η σωστή πολιτική η Ελλάδα επέμενε πολλά χρόνια στη διάσταση αυτή την οποία συμπληρώνουμε με συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης. Αν μπεις παράνομα στην ΕΕ πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω στη χώρα από την οποία ξεκίνησες. Αυτό είναι το νόημα της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε ως ΕΕ. Το κεφάλαιο αυτό ήταν εκτός συζήτησης. Δεν είμαι αντίθετος σε καμία καινοτόμα πρόταση πρέπει να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί».

Για την ακρίβεια

Για το θέμα της ακρίβειας και την πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αν συζητήθηκε το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν λέγοντας:

«Η επιστολή είχε αποτέλεσμα υπάρχει παράγραφος στα συμπεράσματα με σαφή εντολή να διερευνηθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας για δυο μήνες σε όλη την Ευρώπη. Οι στρεβλώσεις αυτές δεν εξηγούνται εύκολα.

Είναι παράξενο για 2 μήνες μια ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης να πληρώνει αυξημένες τιμές ρεύματος πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια αγορά χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου. Το αίτημα μας δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση».

Για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δις και τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είπε:

«Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Η ΕΛΣΤΑΤ προχωρά σε αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από αυτή που γνωρίζαμε και είχε αποτυπωθεί.

Δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική απλά αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει αναπτυξιακή δυναμική όχι μόνο από κατανάλωση αλλά και οι επενδύσεις και είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ θα αποτυπωθεί και στους δείκτες όπως του χρέους».

 

To άρθρο Μητσοτάκης για εθνικά θέματα και Αντώνη Σαμαρά: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 23:01:00

Back to top button