Πολιτική

Μητσοτάκης από Έβρο: Η καταστροφή ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη της περιοχής διαφορετικά

«Η καταστροφή ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Έβρου διαφορετικά« τόνισε από την Ορεστιάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης για τον Έβρο,  στην  εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας.

«Το σχέδιο που παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και διυπουργικής συνεργασίας, η φροντίδα μας για αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ειλικρινής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από τα μεγάλα έργα μέχρι τα πιο μικρά όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είμαι χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα γιατί δίνουμε ξεχωριστή προτεραιότητα στη δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ιστορική η απόφαση για προστασία των συνόρων της πατρίδας

«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του 2020 η απόφαση που πήραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας και την υλοποιήσαμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή υπήρξε ιστορική για τη ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα η Ελλάδα χώρα είναι πρότυπο στη φύλαξη συνόρων ανέφερε σε άλλο σημείο πρωθυπουργός. Όπως είπε «Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων[…] με διαρκή πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική[…] είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε[…]».

Στρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Στη συνέχεια τόνισε ότι στο επίκεντρο είναι και η αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. «Ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία[…] Ο υπόλοιπος Έβρος δεν έχει μπορέσει να ακολουθήσει τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς και για εμάς η σύγκλιση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα[…]». «Τα μέτρα έχουν ειδική μέριμνα για τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, για να γεφυρώσουμε τις ανισότητες» επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο είπε «ο σταθμός υγροποιημένου αερίου μπήκε σε λειτουργία πριν από δύο ημέρες και το πρώτο βαγόνι ξεφορτώνει φυσικό αέριο για να μπει στο σύστημα[…] για να καλύψει και ευρύτερες περιφερειακές ανάγκες[…]».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οδησσός απέχει από τον Έβρο λιγότερο από 1.000 km και σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης η Ελλάδα διαμέσου του Έβρου μπορεί να παίξει ρόλο[…]».

Ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο των μέτρων

«Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό λόγω της πτώσης του πληθυσμού αλλά και επειδή είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, θα γίνει ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τη στήριξη των επιχειρήσεων του Έβρου. Προβλέπεται χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για το βόρειο Έβρο, αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο για τους δήμους του κεντρικού και βόρειου Έβρου, προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών, η διαρκής αναζήτηση εμβληματικών επενδύσεων που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν τον Έβρο.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 100 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Έβρο, για περιβαλλοντικά έργα, έργα που αφορούν στην Υγεία κλπ. «Η βόρεια Εύβοια ήταν οδηγός. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», είπε.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει πια και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Και θα κλείσω λέγοντας ότι αύριο η παράταξή μας γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από έναν βορειοελλαδίτη, έναν Μακεδόνα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έδινε έμφαση στα έργα και στην ουσία και όχι στις παχυλές υποσχέσεις. Το σχέδιο που σας παρουσίασα έχει αυτή τη λογική και τιμούμε με ουσιαστικό τρόπο τον μεγάλο Εθνάρχη μας».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-03 16:05:34

Back to top button