Υγεία

Με 159 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας

«Καμία δομή ψυχικής υγείας δεν θα κλείσει και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Όσοι εργάζονται στις δομές ψυχικής υγείας θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό με τις υγειονομικές περιφέρειες. Όσοι εργάζονται στην απεξάρτηση θα ενταχθούν στο νέο φορέα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο ψηφίστηκε με 159 ψήφους «υπέρ» και 138 «κατά». Πρόσθεσε επίσης ότι τα κέντρα πρόληψης είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και σήμερα χρηματοδοτούνται βάσει μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο υγείας, το οποίο λήγει το 2027, και δεν αφορούν στο νομοσχέδιο.

Το 18 Άνω και ΚΕΘΕΑ δεν κλείνουν, και δεν επιδοτείται ούτε ευνοείται η υποβοηθούμενη, με φάρμακα απεξάρτηση, σε σχέση με τα στεγνά προγράμματα. Ενιαίος φορέας θα παρακολουθεί όλα τα προγράμματα και ο εξαρτημένος θα επιλέγει ποιο πρόγραμμα του ταιριάζει για απεξάρτηση. Προγράμματα τύπου 18 ‘Ανω και προγράμματα τύπου ΚΕΘΕΑ, μπορεί να γίνουν σε όλες τις ψυχιατρικές μονάδες της χώρας.

Το νομοσχέδιο έχει ακολουθήσει, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τις κατευθυντήριες της ΕΕ, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 65 που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των γιατρών δεδομένου ότι περιλαμβάνει κυρώσεις για όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να καλύψουν κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ψηφίστηκε από 158 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές. Αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο ο Υπουργός Υγείας τόνισε τα εξής: «Αυτό το άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί.

Υπάρχει για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. Αύριο κιόλας θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για σχεδιαστούν, από κοινού με την ιατρική κοινότητα, τα βήματα ώστε να προκηρυχθούν γρήγορα οι κενές θέσεις και να καλυφθούν γρήγορα τα ιατρικά κενά, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, να μελετηθεί ξανά ο υγειονομικός χάρτης, να μελετηθούν τα κίνητρα παραμονής και προσέλκυσης ιατρών στο ΕΣΥ. Στόχος είναι, με τα νέα κίνητρα, να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες με τα προηγούμενα κίνητρα. Παράλληλα, προχωρούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ στον ελεύθερο τους χρόνο να ασκούν ιδιωτικό έργο και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών, με όρους και προϋποθέσεις να συνάπτουν συμφωνίες με τα δημόσια νοσοκομεία».

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε επίσης τον ιατρικό κόσμο της χώρας γιατί όπως τόνισε «δεν ανταποκρίθηκε στη διήμερη στάση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν ανταποκρίθηκε στην ακραία και λανθασμένη συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ. «Για άλλη μια φορά ο Έλληνας γιατρός έδειξε ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του ασθενούς του. Και αυτό είναι άξιο τιμής και σεβασμού. Ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος, τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό, και θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω αυτή τους την επιλογή», ανέφερε. Το άρθρο 20 «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψήφισαν 159 βουλευτές, 75 βουλευτές δήλωσαν «κατά», 63 βουλευτές δήλωσαν «παρών».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-31 10:44:27

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button