Κόσμος

Μετρά τις πληγές της η Φλόριντα από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον

Ο τυφώνας Μίλτον διέγραψε μια τρομακτική πορεία κατά μήκος της Φλόριντα, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 205 χλμ/ώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ισοπεδώνοντας σπίτια και υποδομές και αφήνοντας ολόκληρους οικισμούς χωρίς ηλεκτροδότηση, ωστόσο φάνηκε ότι δεν προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες οι Αρχές είχαν σημάνει συναγερμό.

Την άποψη αυτή διατύπωσε, στη διάρκεια μίας πρωινής ενημέρωσης (τοπική ώρα), και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος δήλωσε ότι η Πολιτεία «απέφυγε το χειρότερο σενάριο».

«Μία από τις ευλογίες για εμάς είναι ότι δεν είδαμε τα κύματα θύελλας που είχαν προβλέψει. Αυτό έσωσε πολλά» εξήγησε από την πλευρά της η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ.

Σημειώνεται πως η καταιγίδα έπληξε τις δυτικές ακτές της Φλόριντας τη νύχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως κυκλώνας «κατηγορίας 3» στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Ο Μίλτον εξασθένισε περαιτέρω καθώς διέσχισε τη στεριά και υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα «κατηγορίας 1», με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 145 χλμ/ώρα, όταν έφθασε στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου.

Παρόλαυτα, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι υλικές ζημιές αναμένεται να είναι σημαντικές. Στην περιοχή της Τάμπα, ο κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα, διασκόρπισε συντρίμμια σε δρόμους και έριξε κολώνες ηλεκτροδότησης, όπως φαίνεται στα βίντεο που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Ο κυκλώνας ξήλωσε τη στέγη στο Tropicana Field, το στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays στο Σεντ Πέτερσμπουργκ (REUTERS/Marco Bello)

Πολλές συνοικίες πλημμύρισαν αν και «το εύρος των ζημιών δεν θα γίνει γνωστό παρά όταν τα συνεργεία μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και αξιολογήσουν τις καταστροφές» επισήμανε η Κάστορ.

Οι ισχυροί άνεμοι κατάφεραν να ρίξουν έναν μεγάλο γερανό σε πολυόροφο κτίριο στο Σεντ Πέτερσμπουργκ (REUTERS/Marco Bello)

Ο ΝτεΣάντις διαβεβαίωσε ότι συνεργεία κατά μήκος της Πολιτείας ήδη έχουν πιάσει δουλειά, απομακρύνοντας συντρίμμια. «Θα ελέγξουμε τις ζημιές και θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους. Θα το ξεπεράσουμε αυτό» τόνισε.

Ο κυβερνήτες ανέφερε ότι καταστράφηκαν περίπου 125 σπίτια, μοιρασμένα σε πολλές κομητείες. Εκατοντάδες άλλα έφεραν ζημιές.

Ενα από τα δεκάδες κατεστραμμένια σπίτια στο Λέικγουντ Παρκ (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

Οι κατοικίες και επιχειρήσεις που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα εξατιίας της κακοκαιρίας έφτασαν, στο μεταξύ, τα τρία εκατ., σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us. Σε κάποια από τα σπίτια αυτά, μάλιστα, η ηλεκτροδότηση  είχε διακοπεί επί πολλές ημέρες μετά και από το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Μίλτον προβλεπόταν ότι θα εξελιχθεί σε ισχυρή τροπική καταιγίδα προτού εξασθενίσει σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Το διάστημα αυτό η Φλόριντα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι παραμένει ο κίνδυνος για πιθανές πλημμύρες –το ύψος της βροχής που έπεσε το προηγούμενο 24ωρο ανήλθε άλλωστε σε 457 χιλιοστά.

Θύματα

Ενας πρώτος απολογισμός για τα θύματα του κυκλώνα ανέφερε πως τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν στο Σεντ Λουσί, στις ανατολικές ακτές της Φλόριντα, με τουλάχιστον δύο εξ αυτών στην κοινότητα Σπάνις Λέικς, συνοικίες συνταξιούχων, όταν ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν την περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε αργότερα ότι έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Μίλτον». «Κατά τη γνώμη μας, οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους» πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ενημερώσει, νωρίτερα, πως αναφέρθηκαν περίπου 45 ανεμοστρόβιλοι στην ευρύτερη περιοχή –οι περισσότεροι από αυτούς στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Πολιτείας.

Μητσοτάκης: «Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους κατοίκους και την Ελληνο-αμερικανική κοινότητα»

Τη βαθιά του θλίψη για την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα εξέφρασε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Πρωθυπουργός.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους κατοίκους και την Ελληνο-αμερικανική κοινότητα, που υφίστανται τις συνέπειες του φαινομένου» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν δικούς τους ανθρώπους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 23:24:09

Back to top button