Κόσμος

Μεσογειακό σύμφωνο για τη μετανάστευση ζητά ο Βέμπερ

Το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης προς την Ευρώπη (και ειδικότερα προς τη Γερμανία) ανέλυσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης της Ευρωβουλής Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Οπως έγραψαν οι Μιλανέζοι, το ΕΛΚ θέλει να επιβάλει την ατζέντα του στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο («όπου η Χριστιανοδημοκρατία βλέπει ήδη την καγκελαρία»).

Οσον αφορά την Κομισιόν, ο Βέμπερ δεν θα κοπιάσει ιδιαιτέρως ασκώντας την πειθώ του, αφού πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι και πάλι η ομοϊδεάτισσά του και επιπροσθέτως συμπατριώτισσά του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην ίδια τη Γερμανία, πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2025 δεν πρέπει να προεξοφλείται, πόσο μάλλον το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον νυν καγκελάριο, τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς. «Το ΕΛΚ είναι έτοιμο να λύσει τα προβλήματα» είπε ο Βέμπερ λακωνικά.

Για την πρόσφατη οριακή επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο (ελάχιστα μπροστά από την «Εναλλακτική», βέβαια), ο Βέμπερ βρήκε ένα έξυπνο σχόλιο: «Κέρδισαν επειδή αποστασιοποιήθηκαν από τον Σολτς». Θεωρώντας ότι «οι Γερμανοί πλέον θέλουν οριστική λύση στο θέμα της μετανάστευσης», ο Βέμπερ είπε ότι η δική του παράταξη, το ΕΛΚ, «είναι πλήρως αφοσιωμένο στο ζητούμενο της λύσης». Η είδηση που έδωσε αφορά «το αίτημα του ΕΛΚ για ένα ‘‘μεσογειακό σύμφωνο’’» και, δευτερευόντως, «το αίτημα για Frontex 30.000 στελεχών».

Ο Βέμπερ, ερωτηθείς για τις απαιτήσεις του από τη νέα Κομισιόν, δήλωσε ότι προτεραιότητα του ΕΛΚ (συνεπώς και της Φον ντερ Λάιεν) είναι η Μεσόγειος. Ετσι, θύμισε την «υποδειγματική» συμφωνία της ΕΕ με την Τυνησία, η οποία «μείωσε τον αριθμό των αφίξεων στην Ιταλία κατά 64%», και είπε ότι θα αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες («σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης με τους γείτονές μας στη Βόρεια Αφρική»). Ομολόγησε εμμέσως, δε, ότι ανησυχεί για τις αντιδράσεις των Πρασίνων.

Αφού έπλεξε το εγκώμιο του νυν επικεφαλής της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, Φρίντριχ Μερτς (του «αντίποδα» της Μέρκελ), κατακεραυνώνοντας συγχρόνως τον Σολτς, ο Βέμπερ δήλωσε και για το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας ότι «μόνο οι ευρωπαϊκές λύσεις μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, όπως έφεραν στην εποχή της πανδημίας». Κάθε συζήτηση, πάντως, περί κοινής άμυνας προϋποθέτει «σταθερές κυβερνήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι», την αγαστή συνεργασία των οποίων «εγγυάται η Χριστιανοδημοκρατία».

Σε ερώτηση της Corriere περί πιθανότητας οποιασδήποτε συνεργασίας της Χριστιανοδημοκρατίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, ο Βέμπερ απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με την Ακροδεξιά, διότι εμείς είμαστε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου. Και στη Βενεζουέλα επικρίνουμε τον αυταρχικό Μαδούρο, υπογραμμίζοντας ότι νικητής των εκλογών ήταν ο ηγέτης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούμε τα πιστεύω μας».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 17:50:25

Back to top button