Κόσμος

Μερτς: Πεντακόσιοι πιθανοί τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα στη Γερμανία

Με ερωτήσεις για τη μετανάστευση, για την οικονομία και για τους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς της επόμενης μέρας, κύλησε η —τρίτη και τελευταία— τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο «μονομάχων» για την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας: του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς (SPD) και της Χριστιανικής Eνωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς.

Στο debate, για μία ακόμα φορά, δεν αναφέρθηκε το ζήτημα του κλίματος, ενώ δεν έγιναν ερωτήσεις για την Ουκρανία ούτε για τις ΗΠΑ.

Ο Μερτς διαβεβαίωσε, για πολλοστή φορά, ότι δεν θα συνεργαστεί με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ πιεζόμενος από τον Σολτς να απαντήσει αν θα δεχόταν να εκλεγεί καγκελάριος με τις ψήφους της Ακροδεξιάς στην Μπούντεσταγκ, περιορίστηκε να πει πως απορρίπτει τόσο την άμεση, όσο και την έμμεση συνεργασία με την AfD, καθώς και το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο Σολτς από την πλευρά του απέρριψε το σενάριο να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους, την Αριστερά και την Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW). «Δεν μου έχει περάσει καν από το μυαλό να είμαι καγκελάριος με τις ψήφους της Βάγκενκνεχτ», τόνισε.


Το Μεταναστευτικό απασχόλησε πολύ (και) την τελευταία συζήτηση, με τον Μερτς να αναθεωρεί τον στόχο του για τις απελάσεις, σημείωσε η Φ. Καραβίτη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο πέντε σημείων που υπέβαλε στην Μπούντεσταγκ, οι αλλοδαποί που πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα ανέρχονται σε 40.000. Στη χθεσινή τηλεμαχία ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι «φυσικά αδύνατο» να συλληφθούν και οι 40.000, ενώ παραδέχθηκε πως δεν μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από κάθε μεμονωμένο περιστατικό τρομοκρατίας.


«Υπάρχουν όμως 500 επισήμως γνωστά άτομα που εγείρουν απειλή στην Γερμανία και κυκλοφορούν ελεύθερα, εδώ κι εκεί. Αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το αρχικό σχέδιο πέντε σημείων δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Θα υπογράψω συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό εφόσον θα περιλαμβάνει ανάταξη της μετανάστευσης και της οικονομίας», δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Οσον αφορά την οικονομία, ο Σολτς κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι σκοπεύει να προσφέρει στους πλούσιους μειώσεις φόρων ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος σχεδιάζει επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στο «Made in Germany».

«Πρέπει να μειώσουμε οριστικά την φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να ξαναρχίσει η ανάπτυξη», αντέτεινε ο Μερτς και πρόσαψε στην κυβέρνηση Σολτς την ευθύνη για «το μεγαλύτερο κύμα χρεοκοπιών εδώ και δεκαετίες».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-20 12:11:00

Back to top button