Επιστήμη

Μελέτη: Οι νέοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ακραία ζέστη

Η υπερβολική ζέστη- μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής– θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, μια νέα έρευνα διαπιστώνει πως το μεγαλύτερο πλήγμα από την ακραία ζέστη, θα το υποστούν τα άτομα κάτω των 35 ετών, καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται.

Αν και οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι σε καύσωνες, οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο εντοπίζονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Με την άνοδο των θερμοκρασιών η θνησιμότητα μετατοπίζεται στους νέους. Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη εκτιμά αύξηση κατά 32% στους θανάτους ατόμων κάτω των 35 ετών μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι περισσότερες συζητήσεις για την ευαλωτότητα στη ζέστη επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους, αλλά εντοπίσαμε μια ανησυχητική ανισότητα: οι περισσότεροι θάνατοι από τη ζέστη αφορούν τους νέους», δήλωσε ο Άντριου Γουίλσον, ερευνητής του Πανεπιστημίου Columbia που ηγήθηκε της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα θανάτων από το Μεξικό, μια χώρα με ρεκόρ θνησιμότητας και υψηλές θερμοκρασίες «υγρού βολβού»- μια μέτρηση που λαμβάνει υπόψη την υγρασία για να εξακριβώσει το επίπεδο θερμικής καταπόνησης στους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις δύο δεκαετίες μέχρι το 2019, το 75% των θανάτων από ζέστη αφορούσε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ, αντίθετα, σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονταν με το κρύο αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Αν και οι θάνατοι από το κρύο στο Μεξικό όπως και στις περισσότερες χώρες, είναι συχνότεροι σε σχέση με εκείνους που οφείλονται στη ζέστη, η αυξανόμενη συχνότητα των υψηλών θερμοκρασιών είναι πιθανό να αντιστρέψει αυτή την τάση, επηρεάζοντας κυρίως τους νεότερους, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό το μοτίβο μπορεί κάλλιστα να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, είπε ο Γουίλσον, λόγω των θεμελιωδών ομοιοτήτων στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες αντιδρούν στη θερμοκρασία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ο τρόπος προσαρμογής σε αυτήν θα είναι ένας πολύ σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον. Δεν πρέπει να απομακρύνουμε πόρους από τους ηλικιωμένους, αλλά σίγουρα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι» τόνισε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχει πιθανός ένας αριθμός παραγόντων που θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματα της μελέτης. Για παράδειγμα, τα μωρά δεν μπορούν να ιδρώσουν για να δροσιστούν και εξαρτώνται από τους φροντιστές τους. Επίσης, πολλοί νέοι άνθρωποι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα, οι αγρότες και οι οικοδόμοι.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διάφορα τμήματα του πληθυσμού μπορεί να επηρεαστούν από την αύξηση της θερμοκρασίας και είναι πιθανό, τουλάχιστον στο Μεξικό, η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη σε νεότερους ανθρώπους», είπε ο Σαμίντ Κατάνα, γιατρός και ερευνητής της Penn Medicine, του οποίου η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη πρόκειται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι οι νεότεροι εκτίθενται στη ζέστη μέσω της εργασίας, του σχολείου και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και επομένως μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσανάλογες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία στοχευμένων μέτρων, όπως τα διαλείμματα εργασίας για άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή σε ζεστά περιβάλλοντα και ο επαναπρογραμματισμός αθλητικών εκδηλώσεων» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-09 16:18:00

Back to top button