Οικονομία

Μειώνει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ στο 15% η Goldman Sachs

Κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 15%, μειώθηκαν οι πιθανότητες να διολισθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η μείωση έρχεται μετά την τελευταία έκθεση για την απασχόληση, η οποία έδειξε στοιχεία καλύτερα του αναμενόμενου.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1%, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Η έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου «επαναφέρει το αφήγημα για την αγορά εργασίας» και καθησύχασε τους φόβους σχετικά με τη ζήτηση εργασίας που «εξασθενεί πολύ γρήγορα για να αποτρέψει την τάση του ποσοστού ανεργίας προς τα πάνω», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στις ΗΠΑ Jan Hatzius σε σημείωμά του την Κυριακή, σύμφωνα με το reuters.

Μειώσεις στα επιτόκια

Η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street διατήρησε την πρόβλεψή της για διαδοχικές μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης ώστε να φθάσει σε τελικό επιτόκιο 3,25-3,5% έως τον Ιούνιο του 2025.

«Βλέπουμε τώρα πολύ μικρότερο κίνδυνο για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Hatzius.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο στο εύρος 4,75%-5,00%, την πρώτη μείωση επιτοκίου από το 2020.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αύξησαν τις πιθανότητες μείωσης κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Νοέμβριο σε 95,2% από 71,5% πριν από την έκθεση, όπως έδειξε το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Παρόλο που οι αριθμοί για την απασχόληση ήταν ευμετάβλητοι, μπορούν πιθανότατα να ληφθούν υπόψη στην ονομαστική τους αξία, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για περαιτέρω επίμονες αρνητικές αναθεωρήσεις, ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street.

«Ευρύτερα, δεν βλέπουμε κανένα προφανή λόγο για την ανάπτυξη της απασχόλησης να είναι μέτρια σε μια εποχή που οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι υψηλές και το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αυξάνεται έντονα», δήλωσε ο Hatzius.

Ωστόσο, ο Οκτώβριος είναι πιθανό να είναι ένας ιδιαίτερα περίπλοκος μήνας, καθώς τόσο ένας τυφώνας όσο και μια μεγάλη απεργία απειλούν να συμπιέσουν τις μισθοδοσίες, προειδοποίησε η χρηματιστηριακή εταιρεία.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 13:11:50

Back to top button