Οικονομία

Μεγαλύτερος κινδύνος για την παγκόσμια οικονομία η πολυκρίση

Ως μια πολύ ωραία σύμπτωση χαρακτήρισε ο καθηγητής Οικονομικών στο MIT Νταρόν Ατζέμογλου, το γεγονός ότι η ανακοίνωση για τη βράβευσή του από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών έγινε ενώ βρίσκεται στην Αθήνα και στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Ο Ντάρον Ατζέμογλου έμαθε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 το πρωί της Δευτέρας, ενώ συμμετείχε ως βασικός ομιλητής στο 8ο συνέδριο του Economist Impact που πραγματοποιείται 14 και 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ερωτηθείς στο περιθώριο του συνεδρίου για το πώς ένοιωσε όταν έμαθε ότι είναι ένας εκ των τριών που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2024, δήλωσε μιλώντας στην κάμερα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων:

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Είναι μεγάλη τιμή και είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι στην Αθήνα και στη χώρα που είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Έχω γράψει πολλά, τόσο για την ιστορία της Αθήνας όσο και για τη δημοκρατία. Άρα είναι μια ωραία σύμπτωση».

«Μερικά από τα έργα μου έχουν επικεντρωθεί στο θεσμικό αποτέλεσμα, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Και αυτό είναι αυτό που τόνισε η επιτροπή Νόμπελ, και χαίρομαι γι’ αυτό. Ορισμένες από τις εργασίες για τις οποίες μίλησαν κι εδώ, αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετα γιατί, όπως τόνισα και σήμερα το πρωί, είναι η δύναμη των θεσμών που θα αποτελέσει το κλειδί σε μια περίοδο αναταραχής. Έτσι, είμαι χαρούμενος που αυτά τα διαφορετικά κομμάτια της δουλειάς μου ενώνονται. Νομίζω ότι είναι επίκαιρες για σήμερα. Οπότε αυτό είναι διπλά καλό για μένα»

«Ελπίζουμε ότι είναι μια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλοι άνθρωποι γιατί είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουμε θέματα όπως η γήρανση, πώς αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη, την ανισότητα, τη φύση της εργασίας, την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα για εμάς», σημείωσε ο καθηγητής Ντάρον Ατζέμογλου.

Στο ερώτημα για το πώς κρίνει την Ελλάδα του σήμερα, ο κ.Ατζέμογλου είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, και νομίζω ότι είναι μια χώρα που είχε πολλά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στο παρελθόν αλλά τώρα τα πάει καλύτερα. Ακόμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Εκτιμώ ότι ο κόσμος του αύριο θα έχει πολλές προκλήσεις για κάθε χώρα, για πολλές χώρες μεσαίου εισοδήματος, υψηλού έως μεσαίου εισοδήματος. Οι αλλαγές στην παγκοσμιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και προκλήσεις.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σωστά την τεχνολογία και να επενδύουμε στο ανθρώπινο ταλέντο, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κατάρτιση και στην ευελιξία και στους θεσμούς. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη, τη γενέτειρά μου, την Τουρκία, την Αρμενία και τις ΗΠΑ, είναι στο κατώφλι πολύ μεγάλων αλλαγών αυτή τη στιγμή».

Πολλά διαφορετικά προβλήματα συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα

Για το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο βραβεύτηκε, είπε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ: «Νιώθω σοκ και δέος, ήμουν πολύ χαρούμενος και είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβη στην Αθήνα, μια πανέμορφη πόλη. Γράφω για την Αθήνα, τον τόπο γέννησης Δημοκρατίας οπότε είναι δίπλα σημαντικό όταν πρόκειται για ένα βραβείο που σχετίζεται με τους θεσμούς μου και την δημοκρατία».

Κληθείς να απαντήσει ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε: «Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα και το γεγονός ότι συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα είναι κάπως ιδιαίτερο.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα από ποτέ και αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανισότητες, η εργασία και το μέλλον της, η κλιματική αλλαγή και πάνω απ’ όλα η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι σε κρίση και η στήριξη σε αυτή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον βιομηχανικό κόσμο όπου κανένας δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσει.

Χρειαζόμαστε τη δημοκρατία περισσότερο από ποτέ επειδή μόνον η δημοκρατία και ο δημοκρατικός λόγος μπορεί να κτίσουν συναίνεση σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Δεν τα βλέπω μόνο ως κίνδυνο αλλά και ως ευκαιρίες. Μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη οικονομία αν χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με σωστό τρόπο, μπορούμε να ελαττώσουμε τις ανισότητες αντί να τις ενισχύουμε και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας αντί να καταστρέψουμε».

Αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Ατζέμογλου σημείωσε: «Εγώ θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και ναι πιστεύω ότι ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο. Η Κάμαλα Χάρις είναι μια καλή υποψηφιότητα σε πολλά επίπεδα και πιστεύω ότι αξίζει την ψήφο μας».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 19:32:48

Back to top button