Auto

Μεγαλοστελέχη της Ford οδηγούν κινεζικά EV και ξελογιάζονται

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, σχεδόν κανένας εμπειρογνώμονας του κλάδου δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι τα κινεζικά EV θα βρεθούν στην ακμή της πρωτοπορίας. Απειλώντας ευθέως καταξιωμένους παραδοσιακούς κατασκευαστές.

Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ford Jim Farley και τον CFO John Lawler να διαπιστώνουν πόσο προηγμένα είναι πλέον τα κινεζικά EV. Και να σοκάρονται από το πόσο γρήγορα η Κίνα έφτασε — και σε πολλές περιπτώσεις προσπέρασε τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Η Ford είχε ισχυρή παρουσία στην Κίνα για πολλά χρόνια και στις αρχές του 2023, ο Farley κι ο Lawler κατέφτασαν στην ασιατική χώρα για να οδηγήσουν ένα ηλεκτρικό SUV από την Changan Automobile, μια τοπική εταιρεία με την οποία το Μπλε Οβάλ έχει κοινοπραξία.

Πρόσφατο δημοσίευμα από τηWall Street Journal αναφέρει ότι ο Farley βρέθηκε πίσω από το τιμόνι, με τον Lawler στη θέση του συνοδηγού. Κι οι δύο εντυπωσιάστηκαν πολύ με αυτό που αποκόμισαν από την οδηγική τους επαφή. «Τζιμ, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά», είπε ο Lawler στον CEO της Ford. «Αυτοί οι τύποι είναι μπροστά μας».

κινεζικά EV Ford

Η δημοσίευση δεν έκανε αναφορά ποιο συγκεκριμένο μοντέλο της Changan οδήγησε το δίδυμο. Αλλά είναι προφανώς αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Farley είπε στο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ford και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, John Thornton, ότι «αυτή είναι μια υπαρξιακή απειλή».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Changan Hunter, ψήνεσαι για κινεζικό PHEV pick-up με €18.000;

Οι δασμοί στα κινεζικά EV θα βοηθήσουν πρόσκαιρα τη Ford κι άλλες εταιρείες να αποκρούσαν την πρώτη επίθεση από τη λαίλαπα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναδύονται από την Ανατολή.

κινεζικά EV

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πόσο καλά έχουν γίνει τα αυτοκίνητα στην Κίνα, η Ford δεν παρατάει την προσπάθειά της να εισέλθει ανταγωνιστικά στον ηλεκτρικό στίβο. Και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, από τη στιγμή που το μέλλον περνά από την πρίζα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ρεκόρ Guinness, Mustang Mach-E διανύει 916,74 km

Στις αρχές Ιουλίου, ο Farley είπε ότι η μάρκα του θα είναι έτοιμη να λανσάρει ένα ηλεκτρικό μοντέλο των $30.000 μέχρι τις αρχές του 2027. Θα έχει σχεδιαστεί σωστά ώστε να είναι κερδοφόρο για τη φίρμα. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, η αμερικανική εταιρεία έχει χασούρα πάνω από €40.000 για κάθε ηλεκτρικό που πουλάει.

κινεζικά EV

Ενώ οι εργασίες εξέλιξης για το νέο μοντέλο συνεχίζονται, το Μπλε Οβάλ έχει περιορίσει ορισμένες από τις ηλεκτρικές του φιλοδοξίες. Την 3η εβδομάδα του Ιουλίου, ο CEO δήλωσε είπε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να πουλά αμιγώς θερμικά κι υβριδικά μοντέλα όσο περισσότερο είναι εφικτό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Ford Fiesta θα επιστρέψει τα επόμενα χρόνια ως ηλεκτρικό

Ενώ τον Αύγουστο, η Ford απέσυρε τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό SUV τριών σειρών καθισμάτων, που θα έβγαινε στην παραγωγή το 2025. 

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 10:20:26

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button