Ελλάδα

Μαρουσάκης: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Παρασκευής – Κίνδυνος για πλημμύρες

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από το μεσημέρι της Παρασκευής με ραγδαία επιδείνωση και κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται τις μεσημβρινές ώρες να φτάσει στη Βορειοδυτική Ελλάδα δηλαδή προς το βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο μετεωρολόγος συνιστά προσοχή καθώς μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στις περιοχές της Κεντρική Ελλάδας, τα βορειοανατολικά τμήματα και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην κεντρική Ελλάδα, προς τη Θεσσαλία, της Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια θα σημειωθεί όγκος βροχής 40-60 χιλιοστά.

Μάλιστα όπως αναφέρει στα πιο ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας δεν αποκλείεται ο όγκος νερού να ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά σε ένα διάστημα 6-12 ώρες. Επίσης, μεγάλος όγκος νερού αναμένουμε να σημειωθείς προς τα βορειοανατολικά τμήματα, δηλαδή προς το βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη που θα ρίξει 60-80 χιλιοστά, αλλά και προς τον νοτιοανατολικό Αιγαίο που θα ρίξει 40-60 χιλιοστά.

Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες ενώ τοπικά δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις. Προς τις πρωινές ώρες του Σαββάτου η κακοκαιρία θα αρχίσει να μπαίνει και μέσα στο Αιγαίο για να επηρεαστούν τα βόρειο ανατολικά και τα νησιά. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και μέσα στη νύχτα θα δούμε 8-9 μποφόρ στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σε ότι αφορά την Αττική από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές γύρω στις 4 με 5 το μεσημέρι και πρόσκαιρες καταιγίδες. Αλλά το κύμα κακοκαιρίας θα περάσει γρήγορα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Παρασκευή (19-04-24)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Στην χθεσινή του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ακόμη ότι νέο κύμα αφρικανικής σκόνης θα επισκεφτεί τη χώρα μας από τη Δευτέρα.

Σάκης Αρναούτογλου – Έντονα καιρικά φαινόμενα

Με ανάρτηση του και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για την αλλαγή του καιρού δημοσιεύοντας τρεις χάρτες, για τις περιοχές που θα έχουν έντονα φαινόμενα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ο καιρός την Κυριακή θα είναι άστατος την Κυριακή στα δυτικά και κυρίως στα βόρεια ενώ την Δευτέρα και κυρίως την ερχόμενη Τρίτη στα δύο θα χωριστεί η χώρα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στα βόρεια της χώρας ο καιρός θα θυμίζει Φθινόπωρο με βροχές ενώ στα νότια θα θυμίζει καλοκαίρι με θολούρα στην ατμόσφαιρα και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης. Η δε θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου!




Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-19 09:18:01

Back to top button