Κόσμος

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στο Λίβανο : 492 νεκροί, 1645 τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα

Τις πληγές του εξακολουθεί να μετρά ο Λίβανος μετά τα σφοδρά πλήγματα του Ισραήλ την Δευτέρα (23/9).

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της χώρας ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε σε 492, με τις Αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περισσότεροι από 1645 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τους βομβαρδισμούς.

Βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Λίβανο έδειχναν ανθρώπους να εγκαταλείπουν μαζικά μεγάλες πόλεις και οι αρχές άρχισαν να ανοίγουν σχολεία για να φιλοξενήσουν χιλιάδες νεοεκτοπισμένους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα στον Λίβανο – κατά τις οποίες 356 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 1.246 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

«Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στα όπλα που πλήξαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (23/9), χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ κρυμμένο στη σοφίτα σπιτιού στο χωριό Χουμίν ελ Τάχτα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. «Ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί από άνοιγμα στην οροφή του σπιτιού», είπε ο Χαγκάρι, συμπληρώνοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως «ανθρώπινη ασπίδα» μια οικογένεια που έμενε στον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου φέρεται να αποτελούσε στόχο μιας από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ σε προάστιο της Βηρυτού, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση. «Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, ο οποίος θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ», ανέφερε.

Ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρθηκαν νωρίτερα σε «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι ο Αλί Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Από το πρωί, μαχητικά αεροσκάφη και drones έχουν πλήξει περισσότερους από 1.300 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες του Λιβάνου, ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, εκτοξευτές και drones (…) που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) επανέλαβε ότι οι δυνάμεις τους είναι έτοιμες για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, εάν χρειαστεί.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε ότι το Ισραήλ «δεν αναζητά πολέμους», αλλά δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασφαλίσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ερωτηθείς εάν αυτό επεκτείνεται στην είσοδο σε πόλεμο με τον Λίβανο, είπε: «Είναι ο στρατός προετοιμασμένος; Ναι. Ο στρατός είναι σε πλήρη ετοιμότητα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψουν όλοι οι πολίτες μας στα βόρεια σύνορα με ασφάλεια».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 23:45:06

Back to top button